Külföld

Zelenszkij azzal vádolja az oroszokat, hogy el akarnak árasztani nyolcvan települést

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 14:40

Az orosz megszállók új parancsnokának van némi tapasztalata a civil célpontok elleni támadásokban. 

Azzal vádolja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az oroszokat, hogy fel akarnak robbantani egy gátat Ukrajna déli részén a Dnyeper folyón, amivel akár nyolcvan települést is eláraszthatnának, számolt be a BBC.

Az egyben vízerőműként is működő Kakhovka gát az oroszok egyik utolsó útvonala a folyón keresztül, így kérdés, hogy miért állna érdekükben a felrobbantása. Lehet, hogy azért, mert az ukránok útvonalát akarnák elvágni így: a gát ugyanis egyelőre még orosz kézben van, de az ukrán csapatok folyamatosan nyomulnak előre a régióban.

Az oroszok Herszonban visszautasították az elnök vádját, és inkább az ukrán csapatokról állították, hogy rakétázzák a gátat. Emellett azzal vádolták meg az ukrán hadsereget, hogy megtámadtak egy másik fontos átkelőpontot, az Antonivszkij-hidat – közlésük szerint ebben az akcióban négy ember halt meg.

Az oroszok közben folyamatosan menekítik ki a Herszon megyei kitelepített hatóságaikat, valamint 50-60 ezer civil is orosz területekre távozott. A kitelepítést korábban élesen kritizálták a kijevi hatóságok.

Az orosz hadsereg új vezetője, Szergej Szurovikin azzal vádolja az ukránokat, hogy „tiltott hadi módszereket” terveznek alkalmazni Herszonban és a gát elfoglalásánál. Szerinte ezért teljesen jogos a civilek „evakuálása”.

A „tiltott hadi módszerekről” valószínűleg tud pár dolgot Szurovikin, hiszen az ő irányítása alatt kezdett el a hadsereg hangsúlyosan polgári célpontokat és civil infrastruktúrákat támadni. Szurovikin korábban Szíriában szerzett magának kétes hírnevet, ahol a jelentések szerint gyakori volt a polgári lakosság elleni orosz támadás.

Az Armageddon tábornoknak is hívott Szergej Szurovikinról korábban már írtunk ebben a cikkünkben. Ő volt 2015-ben a szíriai orosz erők vezetője, és szolgált az orosz légierő parancsnokaként is. Szíriai érdemei elismeréseként megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést.

Nyitókép: Pavlo Bahmut / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images

 

#Külföld#zelenszkij#gát#ukrajna#szergej szurovikin#robbantás#vád#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk