Külföld

Putyin új, brutális parancsnokot nevezett ki a háború élére a híd felrobbantása után

rtl.hurtl.hu

2022. október 8. 19:31

Szergej Szurovikin pályafutását több mint 30 éven keresztül korrupcióval és brutalitással kapcsolatos vádak kísérték, 1990-ben békés tünetők közé lövetett.

Szergej Szurovikin tábornok személyében új parancsnokot nevezett ki az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúban részt vevő erők élére – közölte a tárca szombaton.

Szurovikin korábban a szíriai orosz erők vezetője és az orosz légierő parancsnoka is volt, előbbiért megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést. Egy nyári jelentésében a minisztérium az Ukrajna déli részén harcoló erők parancsnokaként említette – írja az MTI.

A kinevezést a Krím-félszigetet és Oroszországot összekötő hídon történt robbanás után jelentették be. A Guardian szerint Szurovikin az 1990-es években tüzet nyitott a demokráciapárti tüntetőkre.

Szurovikin pályafutását több mint 30 éven keresztül korrupcióval és brutalitással kapcsolatos vádak kísérték 

– írták brit hírszerzési tisztviselők egy nemrégiben készült jelentésben, amely Szurovikin valószínűsíthető előléptetéséről szólt. Szurovikinről azt nyilatkozták, hogy legendás alak, aki arra született, hogy hűségesen szolgálja a hazáját.

Bár hivatalosan soha nem jelentették be, az orosz média szerint az ukrajnai hadműveletet eddig Alekszandr Dvornyikov irányította, aki 2015-ben és 2016-ban Szíriában vezette az orosz csapatokat.

Az orosz nyugati katonai körzet élén múlt héten történt személycsere: Alekszandr Zsuravljov vezérezredes helyére Roman Berdnyikov vezérőrnagyot nevezték ki.

Nyitókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#szergej szurovikin#parancsnok#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk