Külföld

Négy hónap börtönre ítélték Donald Trump volt tanácsadóját, aki Orbán Viktorral is találkozott

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 17:35

Steve Bannon megsértette az Egyesült Államok Kongresszusát.

Az rtl.hu is beszuámolt róla, hogy júliusban egy amerikai esküdtszék bűnösnek találta Steve Bannont, Donald Trump volt amerikai elnök egykori tanácsadóját az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának megsértésében, amiért akár két évig tartó börtönbüntetésre, valamint 200 ezer dolláros, azaz átszámítva nagyjából 80 millió forintos pénzbüntetésre is számíthatott volna.

A CNN értesülése szerint a bíróság pénteken döntött a büntetés mértékéről is:

Bannont 4 hónap börtönbüntetésre, továbbá 6500 dolláros pénzbírságra ítélték.

Bannon ellen azért emeltek vádat, mert a neki benyújtott idézés ellenére sem jelent meg a kongresszus épülete elleni ostromot vizsgáló kongresszusi vizsgálóbizottság előtt, és nem adta át a tőle kért dokumentumokat.

A bizottság azért akarta kihallgatni, mert a Capitolium 2021. január 6-án történt ostroma előtt kommunikált Donald Trumppal, és egy nappal korábban ott volt egy washingtoni hotelszobában, ahol az elnökválasztáson vesztes elnök hívei gyűltek össze.

Az amerikai legfelsőbb ügyészség jogászai szerint Bannon úgy érezte, hogy „a törvények felett áll”, amikor figyelmen kívül hagyta a kongresszusi idézést, amit a jog szerint kötelező tiszteletben tartani, és a Trumphoz való hűséget fontosabbnak tartotta, mint a jogszabályok tiszteletét. 

Steve Bannont személyesen Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta 2018-ban, több jobboldali véleményformáló társaságában.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2) fogadja az Európa jövője című, budapesti nemzetközi konferencia több előadóját, Douglas Murray brit konzervatív írót (j), szerkesztőt, Stephen K. Bannont, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnökét és vezető stratégáját (b2), valamint David P. Goldman amerikai közgazdászt az Országházban 2018. május 24-én. Középen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j3). – Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#donald trump#steve bannon#capitolium ostroma

Címlapról ajánljuk