Külföld

Átadta az idézést Donald Trumpnak a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 20:21

A volt elnöknek eskü alatt kell majd vallania arról, hogy mi volt a szerepe a zavargásokban.

Beidézte az amerikai kongresszus bizottsága Donald Trumpot, hogy eskü alatt valljon szerepéről a Capitolium ostromában. A vád szerint a volt elnök előre tudott a támadásról, és szándékosan tüzelte a lázongókat, írja a Guardian.

Az idézés nemcsak Trump jelenlétére vonatkozik, de az elnök irataira és kommunikációs csatornáira is szól a kérdéses napon, 2021 január 6-án. Mivel eskü alatt fog vallani, még komolyabb jogi következményekkel is szembe kell majd néznie, ha esetleg hazugságon kapják.

Nemrég Trump volt tanácsadóját, az Orbán Viktort is méltató Steve Bannont ítélték négy hónap börtönre azért, mert nem teljesített egy hasonló idézést, és nem jelent meg a kongresszusi bizottság előtt, és a tőle kért dokumentumokat sem adta át.

A volt amerikai elnök korábban arról beszélt: boszorkányüldözés zajlik ellene, de egyelőre nem tudni, hogy hajlandó-e válaszolni a testület kérdéseire. A bizottság demokrata párti elnöke Donald Trump meghallgatásáról azt mondta, hogy ez az amerikai emberek felé elszámoltathatóság kérdése. Bennie Thompson úgy fogalmazott: a volt elnöknek

válaszolnia kell azoknak a millióknak, akiknek a szavazatát megpróbálta kidobni annak érdekében, hogy hatalmon maradhasson.

Nyitókép: Mario Tama / Getty Images

#Külföld#donald trump#idézés#kongresszus#bizottság#zavargás#capitolium

Címlapról ajánljuk