Külföld

Kína-szerte felháborodást keltett a videó a láztól remegő kislányról, akit hagytak meghalni egy karanténközpontban

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 16:39

A család igazságszolgáltatást követel a 14 éves Csin-csinnel történt tragédia után. A hatóságok egyelőre a videók cenzúrázásával vannak elfoglalva.

Igazságot követel annak a 14 éves lánynak a családja, aki meghalt, miután egy covid-karanténközpontba került. A család azt állítja, hiába kértek a lányuknak orvosi segítséget, az orvosok azt figyelmen kívül hagyták.

A 14 éves Kuo Csin-csin két nappal az után lázasodott be, hogy múlt pénteken a Zsucsou városban lévő központba szállították.

Az ágyon reszketve fekvő lányról készült videók hatalmas felháborodást váltottak ki Kínában, ahol szigorú járványügyi intézkedéseket tartanak fent. A felvételeket a kislány családja tette közzé az interneten, hogy segítséget kérjenek, és felelősségre vonást követeljenek. 

A BBC által megkérdezett tisztviselők egyelőre nem nyilatkoztak a vádakról vagy Kuo Csin-csin halálának okáról, amely továbbra is tisztázatlan.

A videóban a kislány édesapja, Kuo Lö-lö azt mondta, hogy a központ dolgozói nem nyújtottak semmilyen kezelést Csin-csinnek, miközben az állapota egyre rosszabbodott. „Vasárnap görcsölni kezdett, kiszáradt és remegett” – mondta a Douyinra, a TikTok kínai helyi változatára feltöltött videóban.

„A központ egészségügyi dolgozói nem törődtek vele, senkit nem érdekelt, hogy mi van vele” – mondta a videóban, amely számos megosztást kapott, ám a cenzorok egyes helyekről levették a bejegyzést. 

Kuo videóját – és egy másikat, amelyet Csin-csin nagynénje töltött fel (ő szintén igazságszolgáltatást követel) – az elmúlt 48 órában többször is eltávolították különböző felületekről.

„Arra kérem a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságát és a Fegyelmi Ellenőrző Bizottságot, hogy jöjjön ide, vizsgálja ki a zsucsoui kormány hanyagságát... és adja vissza a lányom életét!” – mondta az apa videóban, amelyen a lánya holtteste mellett áll.

A kínai covidszabályok előírják, hogy mindenkit, aki megfertőződött vagy közeli kontaktszemély lett, állami karanténközpontba kell küldeni.

Nem világos, hogy Csin-csin eleve koronavírusos volt-e, vagy azért került a karanténba, mert kontaktszemély volt. 

Nyitókép: Bloomberg / Getty Images

#Külföld#covid#koronavírus#karantén#kína#járvány

Címlapról ajánljuk