Külföld

A fideszes képviselők nem szavazták meg a szlovákiai gyilkosságot elítélő EP-határozatot

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 20:19

Hidvéghi Balázs EP-képviselő szerint baloldali ideológiai kinyilatkoztatásokat nem támogatnak. De attól még a Fidesz is elítéli a történteket.

A stabilan Európa szélsőjobboldalára sodródott Fidesz jelenlevő képviselői még arra sem tudták rávenni magukat ma, hogy megszavazzák azt a parlamenti határozatot, amely elítéli a két meleg fiatal elleni gyűlölet-bűncselekményt, és őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok családjai felé

– írja Cseh Katalin a Facebookon.

A politikus hozzátette: Matúš Horváth és Juraj Vankulič meggyilkolása múlt héten Pozsonyban egy szélsőséges ideológiák által motivált terrorcselekmény volt. „Ha ennek elítélésében nem tudunk közös nevezőre jutni, akkor mégis miben? Fájó mélypontja ez a hazai politikának” – fogalmazott. 

Az állásfoglalás

Az MTI a határozatról azt írja, hogy a 447 szavazattal, 78 nem és 45 tartózkodás ellenében elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők elítélték a szexuális irányultságon, nemi identitáson vagy önkifejezésen alapuló gyűlöletet és erőszakot Szlovákiában és az EU-ban mindenütt.

A szöveg az LMBT-közösség elleni „gyáva terrorcselekménynek” minősítette a pozsonyi gyilkosságot, megjegyezve, hogy azt szélsőjobboldali ideológia motiválta. Felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen „érdemi előrelépést a szexuális kisebbségek védelmére”, és határozottan foglaljon állást a nyilvánosság előtt emberi jogaik megsértésével szemben. Az EP súlyos aggodalmának ad hangot amiatt, hogy Szlovákiában „elterjedt a sértő, agresszív és homofób nyelvezetet az LMBT-közösséggel szemben, többek között a kormány korábbi és jelenlegi tagjai között”.

Az állásfoglalás továbbá „a szélsőjobboldali erőkkel való együttműködés minden formájának” elutasítására szólított fel, mivel – mint írták – egyes tagállamokban az LMBT-ellenes, főként szélsőjobboldali csoportok büntetlenül működnek. 

Az EP továbbá elítélte azokat az uniós kormányokat, amelyek „szélsőjobboldali és más LMBT-ellenes politikai pártok támogatására támaszkodnak a hatalomhoz való hozzáférés és a hatalom megtartása érdekében”.

Az MTI tudosítása szerint az EP-képviselők a szöveg alapján attól tartanak, hogy a fiatalabb generációk „egyre kevésbé aggódnak az egykori fasizmus”, illetve a szexuális és etnikai kisebbségekkel, a zsidó lakossággal szembeni gyűlöletet és megkülönböztetés miatt. Véleményük szerint az EU-nak kampányokat kell indítania az LMBT-ellenes narratívák eltörlésére, és olyan programokat kellene finanszíroznia, amelyek civil szervezeteket és polgári kezdeményezéseket támogatnak annak érdekében, hogy segítsék a lakosság ellenállását a jobboldali szélsőségességgel szemben.

A képviselők végezetül arra szólították fel az Európai Unió Tanácsát, hogy terjessze ki az uniós bűncselekmények listáját a gyűlölet-bűncselekményekre, és arra kérték Magyarországot és Lengyelországot, hogy tartózkodjanak a határozat elfogadásának akadályozásától.

Hidvéghi: Baloldali ideológiai kinyilatkoztatás

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmazott: nemet mondunk mind az erőszakra, mind az emberi tragédiákkal való cinikus visszaélésre, és a leghatározottabban elítéljük a múlt heti, pozsonyi gyilkosságokat. Kiemelte: az emberi élet szent. Nem férhet kétség ahhoz, hogy a leghatározottabban el kell ítélni minden erőszakot, amely bárkit szexuális irányultsága miatt ér.

„Továbbra sem fogadjuk el ugyanakkor azt az európai parlamenti gyakorlatot, hogy egy tragikus esettel cinikusan visszaélve szélsőséges, uniós szerződéseket sértő határozatokat terjesztenek elő” – fogalmazott.

Szavai szerint a szöveg megalapozatlan és elfogadhatatlan nyilatkozatokat tesz a szlovák politikai élet szereplőiről, az egyházról, a szlovák alkotmányosság területére tartozó szabályokba szól bele, és gyakorlatilag a teljes szlovák társadalmat megbélyegzi. „A gyilkosságokat természetesen messzemenőkig elítéljük, ehhez kétség sem férhet, de baloldali ideológiai kinyilatkoztatásokat nem fogunk támogatni” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Nyitókép: Cseh Katalin / Facebook 

#Külföld#fidesz#ep#szlovákia#cseh katalin#gyilkosság

Címlapról ajánljuk