Külföld

Fotókkal, halállistával készült a támadásra a pozsonyi lövöldöző, a miniszterelnök is célpont lehetett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 13. 15:39

A támadó lefényképezte a lehetséges célpontjait, amik között ott volt Eduard Heger szlovák miniszterelnök háza is.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán este lövöldözés volt Pozsonyban: egy fegyveres több emberre is rálőtt a Vár úton található Tepláreň nevű bárnál. Az LMBTQ-szórakozóhelyként ismert bár elleni támadásban két fiatal férfi meghalt, egy pincérnő pedig megsérült.

A szlovák fővárosban különleges biztonsági intézkedéseket rendeltek el a támadás miatt. Az elkövetőt végül csütörtök reggel holtan találta a rendőrség, halálának körülményei egyelőre nem ismertek. A lövöldöző feltehetően Juraj K., akinek az apja a Štefan Harabin vezette Vlasť listáján indult a 2020-as választáson. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadó az apja fegyverével követte-e el a tettét.

A szlovák lapok információi szerint a támadó órákkal a merénylet előtt egy 65 oldalas antiszemita és homofób kiáltványt tett közzé a Twitteren. A szöveg szerint 2003-ban született, szlovák származású, tettére 2019 óta készül, amikor az akkor 18 éves Payton Gendron tíz emberrel végzett egy buffalói szupermarketnél. A zsidók és az  LMBTQI-közösség tagjainak megölése mellett politikusok, bírák, ügyvédek, újságírók és vakcinagyártók likvidálására is felszólított, írja a Denník N szlovák lap.

A Denník N értesülései szerint a támadó augusztusban több fotót is kirakott a netre a lehetséges célpontjairól. A fotók a Tepláreň bár és a Chábád Zsidó Központ előtt készültek, de posztolt fotót Eduard Heger szlovák miniszterelnök házáról is. Azt írta, hogy hosszú listát állított össze a lehetséges célpontokról, de azt azért nem hozta nyilvánosságra, hogy az első támadása után a többi célpointja ne értesüljön arról, hogy szerepelnek a listán. A férfi a lövöldözés után újra posztolt, azt írta, nem érez megbánást.

Eduard Heger kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján elítélte a gyűlölet-bűncselekményt. Matúš Vallo, pzsonyi főpolgármester csütörtökön hosszú Facebook-posztban szólított fel a gyűlöletkeltés ellen.

A pozsonyi LMBTQ-közösség tagjait szolidaritásáról biztosította a Budapest Pride, csütörtök délután közzétett posztjukban többek között azt írták, hogy az LMBTQ-közösség bármely tagját érő támadás a közösség egészét is érinti, és hogy több jel is arra mutat, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt:

Az LMBTQ emberek mindennapjait megmérgezi és veszélyezteti a homo- és transzfóbia, ami most ártatlan emberi életeket követelt. Reméljük, hogy a hatóságok eredményes nyomozást folytatnak, és feltárják a terrorcselekmény hátterét, illetve azt is elvárjuk, hogy a politikusokkal együtt tegyenek azért, hogy a gyűlölet-bűncselekmények megelőzhetőek legyenek.


Nyitókép: Google Street View

#Külföld#szlovákia#pozsony#lövöldözés#gyűlöletbűncselekmény

Címlapról ajánljuk