Külföld

Német kémfőnök: Oroszország a vihar, Kína a klímaváltozás

rtl.hurtl.hu

2022. október 17. 17:28

A hírszerzés vezetői nem tartják jó ötletnek, hogy Kína kritikus infrastruktúrában szerezzen tulajdonrészt, mert később visszaélhet vele.

A német hírszerző szervek vezetői különös óvatosságra szólítottak fel az olyan beruházásokkal szemben, amelyek során Kína kritikus fontosságú infrastruktúrában szerezhet tulajdonrészt.

A Cosco szállítmányozó vállalat a hamburgi kikötő egyik termináljában akar részesedést szerezni, de a Zöldek vezette gazdasági minisztérium meg akarja vétózni a kínai cég ajánlatát. A szociáldemokrata vezetésű kancellária viszont pártolná a befektetést. Ezzel kapcsolatban tartottak parlamenti meghallgatást, a vita azonban túlnyúlik ezen a konkrét ügyön: a tét Németország Kínának való kiszolgáltatottsága azok után, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása megmutatta, milyen veszélyei vannak egy autoriter államtól való függésnek.

A külföldi hírszerzés vezetője, Bruno Kahl a parlamenti meghallgatáson arról beszélt, hogy politikai nézetkülönbségek esetén számítani lehet arra, hogy Kína a gazdasági erejét vagy technológiai befolyását, így az 5G infrastruktúrát is felhasználná az érdekei érvényesítésére. A belföldi hírszerzés vezetője, Thomas Haldenwang pedig figyelmeztetett, hogy a kínai tulajdonszerzés lehetőséget ad szabotázsra és a közvélemény befolyásolására is.

Amikor külföldi partnereinkkel beszélgetek Kínáról, mindig azt mondják: Oroszország a vihar, Kína a klímaváltozás

– jelentette ki a Reuters hírügynökség szerint Thomas Haldenwang, hozzátéve, hogy fel kell készülni a „klímaváltozásra” az elkövetkező években.

 Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#németország#hírszerzés#kína#befolyás#infrastruktúra

Címlapról ajánljuk