Belföld

Szívesen együttműködne Orbán Viktorral a német szélsőjobboldali AfD, sok a közös cél

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 10:25

A párt szóvivője az után mondta ezt, hogy Orbán Viktor arra panaszkodott: a német kormány nyomást gyakorolt ​​rá, hogy ne ápoljon jó kapcsolatokat az ellenzékben lévő AfD-vel.

Felkérem Orbán Viktort, hogy kezdjen végre párbeszédet Németország egyetlen „ésszerű konzervatív erejével”, az AfD-vel

– mondta Mariana Harder-Kühnel, a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) szóvivője. 

A politikus arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfő a német nyelvű Budapester Zeitungnak adott interjúban arról beszélt: nem tekinti már „ésszerű konzervatív erőnek” a német kormánypártot, a CDU-t, amely magyar szempontból „baloldali párttá” vált. A magyar miniszterelnök állítása szerint a német kormány nyomást gyakorolt ​​rá, hogy ne ápoljon jó kapcsolatokat az ellenzékben lévő AfD-vel.

A német demokrácia sajátossága, hogy ha lépéseket tennénk az AfD-vel kapcsolatban, az kihatással lenne a kormányközi kapcsolatokra

– fogalmazott Orbán Viktor. 

Mariana Harder-Kühnel a Presseportalnak ugyanakkor azt mondta, szerinte ha közeledne egymáshoz a Fidesz és az AfD, akkor jelentősen nőne a nyomás azokon a politikai erőkön, amelyek jelenleg meghatározók Németországban és az Európai Unióban. 

„A közös cél az, hogy leállítsuk a nyugat-európai államok baloldali-zöld törekvéseit, amelynek következtében egy multikulturális, sokszínű EU-állam jönne létre a nemzetállamok rovására” – fogalmazott.

A szóvivő szerint sok témában azonos álláspontot képviselnek a Fidesszel, példaként említette, hogy küzdenek a megszületendő életekért, valamint a migráció ellen, továbbá elhibázottnak tartják az Oroszország ellen hozott szankciókat is. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Belföld#németország#orbán viktor#szélsőjobboldal#AFD#CDU#SPD

Címlapról ajánljuk