Külföld

Több mint százezren tüntettek Párizsban a magas árak és a klímaválság miatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 16. 20:30

Azzal vádolják a kormányt, hogy nem tesz eleget a klímaváltozás ellen.

A szervezők szerint nagyjából 140 ezer ember vonult utcára Párizsban, hogy a növekvő megélhetési költségek és a klímakrízis ellen tüntessen. Az országban jelenleg egy olajfinomítóban történő sztrájk miatt benzinhiány is van.

A tüntetéseket a francia baloldal vezetője, Jean-Luc Melanchon indította el. Azt követelik, hogy vészhelyzeti intézkedéseket hozzon Emmanuel Macron kormánya a magas árak ellen: fagyassza be az energiaárakat, valamint az alapvető élelmiszerek árát, és a lakbéreket, írja az al-Jazeera.

„Ez a nagy összefogás, amelyet most elkezdünk ezzel a menettel, hatalmas siker” – mondta Mélenchon, az Engedetlen Franciaország vezetője az MTI szerint. A politikus a tömeg közepén egy teherautóból szólt a tüntetőkhöz és bejelentette egy „új népfront” megalakulását, amely szerinte hamarosan átveheti a hatalmat az országban. A menet élén vonult Annie Ernaux friss Nobel-díjas francia írónő is, a párt tagja.

Jóllehet a szakszervezetek nem kívántak részt venni a tüntetésen, Jean-Luc Mélenchon jelezte: támogatja a kedden esedékes általános sztrájkot, amelyet a baloldali szakszervezetek hirdettek meg a közszférában és az állami közlekedési vállalatoknál a jelenleg 6 százalékos inflációnak megfelelő fizetésemelést követelve.

Gabriel Attal költségvetési miniszter, volt kormányszóvivő élesen bírálta a menetet, amely szerinte az országot blokád alatt tartókat pártolja. A kormánytag a TotalEnergies olajipari vállalat dolgozóira utalt, aki harmadik hete sztrájkolnak fizetésemelést követelve, ellátási problémákat okozva a töltőállomásokon.

Nyitókép: MTI / EPA / Mohamed Badra

#Külföld#franciaország#tüntetés#melanchon#kormány#macron#klímaválság#szakszervezet

Címlapról ajánljuk