Külföld

EP-alelnök: Az EU nagy bűne, hogy túl sokáig védte Orbán Viktort

rtl.hurtl.hu

2022. október 11. 10:02

Katarina Barley szerint a rendszer 12 év alatt épült fel, Brüsszel túl sokáig védte a magyar miniszterelnököt, akit elvágna az uniós pénzektől.

Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke szerint az Európai Unió hibákat követett el abban, ahogyan Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel eljárt.

Számomra ez az Európai Unió nagy bűne

– fogalmazott a német Tagesspiegel cikke szerint, amely a német politikus a The Pioneer című lap anyagát szemlézte. 

A Pioneer keddi számában megjelent cikkben úgy fogalmazott:

Orbán Viktor nem egyik napról a másikra került olyan helyzetbe, hogy zsarolni tudja az EU-t, ez tizenkét év alatt épült fel.

Orbánt sokáig védték, folytatta. „Most nagyon kényelmes helyzetben van. Úgy változtatta meg az országot és a szabályokat, a választási törvényt, a média szabadságát, sok más dolgot, hogy szinte már nem is lehet leszavazni.” Megzsarolhatja az EU-t – mondta Barley. „Az egyetlen megoldás erre az, ha elvágjuk a pénzektől” – fogalmazott.

A lap feleleveníti, hogy szeptemberben az Európai Parlament megszavazta, hogy Magyarország már nem teljes értékű demokrácia. Erről a Híradó anyagából többet is megtudhat:


A féktelen korrupció mellett az EU az alapvető jogok terén is súlyos hiányosságokkal vádolja az országot, írják.

Áprilisban az unió aktiválta az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amely lehetővé teszi a Magyarországnak járó  finanszírozás csökkentését. Az Európai Bizottság több mint 3000 milliárd forint befagyasztására tett javaslatot, az Európai Tanács várhatóan novemberben dönt erről. A parlament elfogadta az elsőt a korrupcióellenes és átláthatósági törvények sorából, amelyek célja az uniós támogatáscsökkentések elkerülése. 

Katarina Barley júniusban egyenesen arról beszélt, hogy megvonná Magyarország szavazati jogát az Európai Parlamentben. Akkor azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök „darabról darabra” teljesen megkaparintotta az országot. 

Nyitókép: Sebastian Gollnow / picture alliance via Getty Images

#Külföld#európai parlament#Katarina Barley#orbán viktor#európai unió

Címlapról ajánljuk