Külföld

Megvonná Magyarország szavazati jogát az Európai Parlament alelnöke

rtl.hurtl.hu

2022. június 2. 20:02

Katarina Barley szerint Magyarország visszaél az egyhangú döntések elvével.

Az NTV híre szerint Katarina Barley német politikus az MDR Aktuell című  műsorában arról beszélt, hogy megvonná Magyarország szavazati jogát az Európai Unióban. Az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke szerint Magyarország zsarolási eszközként él vissza az Európai Unióban az egyhangúság elvével.

Egy ország szavazati jogát fel lehet függeszteni a jogállamiság megsértése miatt, magyarázta Barley. 

Éppen Magyarországon nem lehet már demokratikus viszonyokról és jogállamiságról beszélni

– fogalmazott. Úgy látja: Orbán Viktor miniszterelnök „darabról darabra” teljesen megkaparintotta az országot. Az uniós szintű, jelentős döntésekhez gyakran valamennyi tagállam egyhangú hozzájárulása szükséges. „Ez az elv még azokból az időkből származik, amikor az EU hat országból állt” – mondta Barley, aki szerint „27 évesek vagyunk, ez egyszerűen már egyáltalán nem kivitelezhető”. A probléma azonban az, hogy az egyhangúság elvét csak egyhangú döntéssel lehetne átalakítani.

Ahogyan korábban megírtuk, az Európai Unió engedett Magyarországnak: egyelőre eltekintenek a Kirill pátriárka elleni szankcióktól, a hatodik uniós szankciós csomagot – amely az orosz olaj részleges embargóját is tartalmazza – csütörtökön az ellene tervezett büntetőintézkedés nélkül hagyták jóvá az uniós államok képviselői. A pátriárka Vlagyimir Putyin elnök feltétlen támogatójaként ismert. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette: a pátriárkát Magyarország vetette le listáról. Magyarország ehhez megvétózta a szankciós csomagot.

Kirill pátriárkáról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Sebastian Gollnow / picture alliance / Getty Images

#Külföld#katarina barley#európai unió#szavazati jog#kirill pátriárka

Címlapról ajánljuk