Külföld

Ausztria az atomenergia és a földgáz miatt pereli az Európai Bizottságot

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 16:43

Szerintük az EU végrehajtó testülete zöldre akarja mosni ezeket az energiahordozókat. 

Az osztrák kormány hétfőn bejelentette: jogi eljárást indított az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság ellen, amiért az EU végrehajtó testülete fenntartható energiaforrásként határozná meg a földgázt és az atomenergiát.

Az AP hírügynökség idézi Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi minisztert, aki szerint az intézkedéssel „zöldre festik” az atomenergiát és a földgázt az általuk okozott környezeti károk ellenére. Gewessler szerint a csernobili és fukusimai katasztrófák rámutattak az atomenergia kiszámíthatatlan kockázataira, a földgáz pedig fosszilis energiahordozó, aminek elégetése üvegházhatású gázok kibocsátásával jár.

Az Európai Bizottság tervei ellen – melyeket az Európai Parlament képviselői is támogattak – tucatnyi környezetvédő szervezet is jogi eljárásokat kezdeményezett.

Nyitókép (illusztráció): Atomtemető a németországi Remlingennél, ahol az 1960-as és 70-es években felhalmozott fűtőelemek tárolói elrozsdásodtak és szivárogni kezdtek, a környék karsztvízkészletét veszélyeztetve. Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

#Külföld#ausztria#per#Európai Unió Bírósága#európai bizottság#földgáz#atomenergia#greenwashing

Címlapról ajánljuk