Külföld

Hozzáragasztotta magát két klímaaktivista egy Picasso-festményhez, de nem túl lelkesen

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 16:37

A két aktivistát letartóztatták, de nem emeltek vádat ellenük.

Letartóztatták a két klímaaktivistát, akik Melbourne-ben hozzáragasztották kezüket egy Picasso-festményhez, írja a Guardian. Az Extinction Rebellion két aktivistája az ausztrál Nemzeti Galériában hívta fel így a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire.

A Koreai mészárlás című képet csak kölcsönözte a múzeum egy Picasso-kiállításhoz. A kiállított festményre védőréteget vontak, így az aktivisták nem okoztak kárt benne. Azért választották az 1951-es háborúellenes expresszionista festményt, hogy „arra késztessenek minden kormányt, céget és intézményt, hogy tegyenek a globális környezeti válság ellen”.

A csoport szóvivője szerint az aktivistát tisztában voltak azzal, hogy képesek lesznek úgy végrehajtani az akciót, hogy közben ne sérüljön meg a festmény. Végül a galéria egy munkatársa oldotta meg a helyzetet azzal, hogy acetonnal feloldotta a ragasztáshoz használt pillanatragasztót.

„Nekünk sincs kedvünk ehhez, de a nehéz idők drasztikus megoldásokat követelnek” – mondja az egyik aktivista az akcióról készült videók egyikében.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#melbourne#klíma#aktivista#festmény#picasso#galéria

Címlapról ajánljuk