Külföld

Fasiszta, őrült, Magyarország által inspirált – így jellemzik a brit törvényjavaslatot, ami adókedvezményt adna a nőknek szülésért cserébe

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 14:46

Érzéketlennek tartják, hogy az elvetélésekre figyelmet felhívó hét során jön a „Hágj Britanniáért” kampány.

Azt nyilatkozta a Sun-nak egy meg nem nevezett brit kabinetminiszter, hogy törvényjavaslaton dolgozik a kormány, amelynek értelmében „nagy adókedvezményekkel jutalmaznák a nőket”, ha több gyereket szülnek. A London Economic szerint számos munkáspárti képviselő és brit polgár kikelt a javaslat ellen, 

amit „fasisztának”, „őrültnek” és „Magyarország által inspiráltnak” neveztek.

A miniszter bejelentése pont azon a héten érkezik, amikor az országban a vetélésekre akarják felhívni a figyelmet kormányzati és civil kampányokkal. A kritikusok szerint különösen érzéketlen bedobni a „Hágj Britanniáért” csúfnévvel illetett javaslatot akkor, amikor számos nő elvesztett magzatát gyászolja.

A miniszter arról beszélt, hogy a szülést a munkaerőhiány miatt kell így propagálni, mert az Egyesült Királyságnak „nem kellene a bevándorlásra támaszkodnia”, hogy megoldja a problémát. Stella Creasy munkáspárti képviselő így kommentálta ezt: „Hol kezdjem? Nos, miért nem érdemelnek adókedvezményt az otthon maradásra azok a férfiak, akik gyermeket nemzenek? Munkaerőhiányunk MOST van, ez a javaslat csak akkor működne a gazdasági kihívások leküzdésében, ha engedélyeznék a gyermekmunkát is. Ezenkívül A szolgálólány meséje nem egy átkozott dokumentumfilm a tory döntéshozók számára.”

Cat Smith képviselő azt mondta: 

Lehet, hogy a kabinetminiszternek egyeztetnie kéne erről bárkivel, aki gyermekgondozási költségekkel, anyasági fizetéssel, jogokkal, lakhatással, termékenységgel és vetélésekkel küzd – vagy ami még jobb lenne: ébredjen fel és vegye észre, hogy 2022 van, nem 1822.

Korábban mi is beszámoltunk róla: Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó ülésén azt mondta, hogy december elején a kormány be fog mutatni olyan intézkedéseket, amelyek azt segítik elő, hogy a nők 30 éves koruk előtt megszüljék az első gyereküket. A miniszterelnök elárulta, hogy végső döntés még nem született, de várhatóan az lesz az intézkedés lényege, hogy azoknak a nőknek, akik 25-30 éves kor között vállalnak gyereket, 30 éves korukig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Külföld#magyarország#adó#kedvezmény#egyesült királyság#szülés#minta#kritika#kormány#miniszter

Címlapról ajánljuk