Külföld

Felbukkant az „eltűnt” orosz nukleáris tengeralattjáró

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 18:05

Egy haditengerészeti folyóirat szerint nagyjából felesleges volt miatta pánikolni.

Feltűnt a Belgorod nukleáris tengeralattjáró a Barents-tengeren, az oroszországi Kola-félszigettől északra, bázisától több száz kilométerre, a sarkkört elhagyva, vette észre a Naval News. Az orosz nukleáris tengeralattjáró nagy riadalmat keltett a NATO-ban, amikor október elején eltűnt a műholdfelvételekről.

A haditengerészeti folyóirat emlékeztet, hogy az efféle „eltűnések” megesnek a tengeralattjárókkal. A Belgorod a maga 178 méterével a világ legnagyobb tengeralattjárója, és a rátelepített Poseidon fegyverrendszer is különleges.

Eltűnés alatt azt lehet érteni, hogy az észak-atlanti katonai szövetség általában minden orosz tengeralattjárót igyekszik nyomon követni, amelyek elhagyják bázisaikat, hiszen a nukleáris rakéták indítására is képes tengeralattjárók a meglepetés erejével tudnak támadni a világ bármely részéről.

A lap szerint elképzelhető, hogy tesztelte a nukleáris fegyverrendszert eltűnése alatt, ami – bár a jelenlegi geopolitikai helyzetben aggasztónak tűnik – szintén rutineljárás újonnan hadba állított tengeralattjáróknál, a Belgorod pedig csak július óta operál.

A lap azt is megemlíti, hogy habár képes lenne végrehajtani egy olyan támadást is, amely az Északi Áramlatot érte állítólag, a Belgorod mozgási mintái alapján kizárható, hogy a Balti-tengeren lett volna az eset alatt.

Nyitókép: Orosz tengeralattjáró Isztambul vizein 2022. február 13-án, az orosz-ukrán háború előtt. – Fotó: Oguz Yeter / Getty Images

#Külföld#tengeralattjáró#belgorod#orosz#nukleáris#teszt

Címlapról ajánljuk