Külföld

Meglógott a NATO figyelő szemei elől egy sugárszennyezett szökőár előidézésére képes orosz tengeralattjáró

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 14:52

Moszkva tesztelni akarja a torpedóját?

A NATO hírszerzési jelentése szerint eltűnt fehér-tengeri állomáshelyéről a K329 Belgorod névre hallgató orosz atom-tengeralattjáró – írta a Daily Mail cikke alapján a portfolio.hu.

Eltűnés alatt azt lehet érteni, hogy az észak-atlanti katonai szövetség általában minden orosz tengeralattjárót igyekszik nyomon követni, amelyek elhagyják bázisaikat, hiszen a nukleáris rakéták indítására is képes tengeralattjárók a meglepetés erejével tudnak támadni a világ bármely részéről.

A Belgorodnak azonban egyelőre híre-hamva sincs, a NATO pedig nagy erőkkel igyekszik a nyomára bukkanni. A NATO-kódja alapján Oscar II-es típusú tengeralattjáró (ilyen típusú volt a 2000-ben baleset miatt elsüllyedt Kurszk is) olyan „lopakodó” tengeralattjáró, amely a visszhangmentesítő burkolattal van ellátva. Ezáltal csökkenthetőek a hajótestről visszaverődő szonár (hangradar) jelei, továbbá a kibocsátott hidroakusztikus jelek is, hogy ezáltal nehezebb legyen észrevenni a hajót. Ezenfelül a Belgorod arra is képes, hogy megnehezítse a hajó mágneses detektorokkal való érzékelését.

A Belgorod ugyan nem hordoz nukleáris tölteteket hordozó ballisztikus rakétákat, azonban képes hajók elleni robotrepülőgépek és nagy hatótávolságú torpedók indítására. Utóbbira példa a Poszeidón torpedó, amely

Moszkva állításai szerint képes önállóan akár 10 ezer kilométert is megtenni, majd a partvonalhoz aránylag közel felrobbantva sugárszennyezett cunamit zúdítani a tengerparti nagyvárosokra.

A NATO illetékesei azonban kizárták, hogy a Belgorod által hordozott 6 darab Poszeidón torpedó egyikét tesztelnék az oroszok. Pusztán erőfitogatásra készülhetnek a torpedókkal való gyakorlatozással.


Nyitókép: Orosz tengeralattjáró Isztambul vizein 2022. február 13-án, az orosz-ukrán háború előtt. – Fotó: Oguz Yeter / Getty Images

#Külföld#oroszország#nato#tengeralattjáró

Címlapról ajánljuk