Külföld

Alvás közben erőszakolták meg a brit nőt, de az ügyészség szerint álmában beleegyezett az aktusba

rtl.hurtl.hu

2022. október 7. 15:05

Jade McCrossen-Nethercott egy ritka betegségben szenvedhet, azonban ő ezt egyáltalán nem fogadja el.

Ejtette a vádat a brit ügyészség egy nemi erőszak ügyben, mert szerintük az áldozat beleegyezett a szexuális aktusba – írta a Telex a BBC és a Sky News alapján. 

Jade McCrossen-Nethercottot 2017-ben, 24 éves korában erőszakolta meg egy férfi, miközben egy barátja házában, a kanapén aludt. A nő nem ébredt fel az erőszak közben, reggel észlelte annak nyomait, és a rendőrségi nyomozás is bizonyította, hogy megerőszakolták. Az áldozat nem ismerte a férfit, és amikor felébredt, az elkövetőt maga mellett találta, aki azt állította, hogy ébernek hitte a nőt. Jade ezután zokogni kezdett, a férfi pedig elrohant a házból.

A férfi azonban állította, a nő éber volt, és belegyezett a szexuális együttlétbe. A vádhatóság így arra hivatkozva ejtette az ügyet, hogy a nő úgynevezett szexszomniában szenved.

A ritka betegséggel élők alvás közben létesítenek szexuális kapcsolatot, felébredve viszont nem emlékeznek rá. Csakhogy Jade szerint egyáltalán nem szenved ilyen betegségben, és erre az ügyészségnek sincs orvosi bizonyítéka.

A vádhatóságnak ugyanakkor két alvásszakértő is azt állította, hogy a nőnek szexszomniás epizódja lehetett. Ezt arra alapozhatták, hogy még 2017-ben Jade a rendőröknek azt mondta, hogy mélyen alszik és tinédzserkorában néhányszor alva járt, de alvási szokásai többé nem kerültek szóba a hároméves nyomozás során.

A BBC egyetlen olyan más brit nemi erőszakos ügyet sem talált, amelyben a védelem azzal érvelt volna, hogy a sértettnek szexszomniája volt.

A nő alvásteszteket végeztetett, amelyek kimutatták, hogy enyhe alvási apnoéja van, vagyis a légzése alvás közben rövid időre leáll, majd újraindul. Ez lehet a szexszomnia potenciális kiváltó tényezője is, így a vizsgálat nem tudta kizárni, hogy a nőnek ilyen elszigetelt epizódja volt. Azonban a férfit csak akkor lehet bíróság elé állítani, ha új, meggyőző bizonyítékok kerülnek elő.

Nyitókép: bbc.co.uk

#Külföld#nemi erőszak#nagy-britannia

Címlapról ajánljuk