Külföld

Putyin einstandolta a zaporizzsja-i atomerőművet, amelynek igazgatóját nemrég elrabolták

rtl.hurtl.hu

2022. október 5. 19:54

Tulajdonviszonyok átrendezése, orosz módra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta azt a rendeletet, amely orosz állami ellenőrzés alá helyezi az ukrajnai zaporizzsja-i atomerőművet – számolt be a hírről a CNN.

Putyin egyúttal utasította az elnöki kabinetet, hogy határozza meg, miként szabályozza és működtesse 2028-ig az erőművet, amely idén március óta orosz katonai ellenőrzés alatt áll, területét pedig rendszeresen érték tűzérségi csapások.

Zaporizzsja megyét három másik ukrán megyével együtt a múlt héten annektálta Oroszország, bár Zaporizzsja területe nincs teljesen orosz megszállás alatt. Az erőmű státusza az ottani létesítmények egy részét megrongáló lövések miatt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábban beavatkozásra kényszerült.

Putyin rendeletével szinte egyidőben az ukrán állami atomerőmű-üzemeltető, az Energoatom közölte, hogy elnöke átveszi az erőmű főigazgatói feladatait. Erre azért került sor, mert a korábbi főigazgatót, Ihor Muraszovot az oroszok elrabolták. Kedden a NAÜ közölte, hogy Muraszov nem folytatja munkáját az atomerőműben, miután kiszabadult az orosz őrizetből.

A hat reaktorral rendelkező atomerőmű a legnagyobb Európában. Továbbra is ukrán technikusok üzemeltetik, de Zaporizzsja erőszakos annektálása azt jelenti, hogy az orosz törvények szerint immár Oroszország területén van.  

Nyitókép: A zaporizzsja-i atomerőmű – Fotó: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#zaporizzsja#atomerőmű

Címlapról ajánljuk