Külföld

Besorozták a Putyin eltávolítását követelő szentpétervári képviselőt

rtl.hurtl.hu

2022. október 5. 8:57

Dmitrij Baltrukov szerint hülye ötlet az orosz elnöktől az ellenzék felfegyverzése.

Közelebb került Vlagyimir Putyin uralmának vége – állítja az a szentpétervári önkormányzati képviselő, akit besoroztak az orosz elnök által meghirdetett részleges mozgósítás keretében.

A 43 éves Dmitrij Baltrukov egyike azoknak a szentpétervári helyi képviselőknek, akik az orosz törvényhozástól kérték Vlagyimir Putyin eltávolítását. Válaszul 44 ezer rubeles (315 ezer forint) pénzbüntetéssel sújtották arra hivatkozva, hogy rossz fényben tüntette fel az orosz hadsereget, de ezzel nem zárult le az ügy: most arra kötelezik, hogy Ukrajnában szolgáljon. Baltrukov szerint így próbálnak megszabadulni tőle, miközben nem is felel meg a feltételeknek.

A képviselő a Newsweeknek elmondta, hogy a hadsereg hivatalnokai rendőrökkel együtt keresték az otthonában vasárnap, hogy átadják a behívót. Ő épp üzleti úton volt, így annak a felhívásnak sem tett eleget, hogy jelenjen meg a helyi toborzóirodán hétfőn reggel kilenc órakor.

Baltrukov úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin nyilvánvalóan közelebb került hatalma végéhez a részleges mozgósítás bejelentése óta. A képviselő azt mondta, sokan támogatták háborúellenes álláspontját, és legalább százezren „szavaztak a lábukkal”, elhagyva az országot. „Azt viszont meg kell érteni, hogy a félelem légköre uralkodik Oroszországban. Elképesztően veszélyes felszólalni a háború ellen” – mondta.

Szerinte ugyanakkor világosan látszik, hogy egyre kevesebb orosz támogatja Putyin Ukrajna elleni háborúját. Mint mondta, azért szólalt fel más képviselőkkel együtt Putyin eltávolításáért, mert a választóit akarta képviselni. „Ha az Állami Duma képviselői nem képviselik a kerületem lakóinak véleményét, kihez szóljak?” – tette fel a kérdést. Mint mondta, egy szabad és demokratikus országért érdemes küzdeni, a következmények tudatában is.

Dmitrij Baltrukov azt gondolja: Putyin arra használja fel a mozgósítást, hogy megszabaduljon azoktól, akik ellent mondanak neki, de „hülye ötletnek” tartja az ellenzék felfegyverzését. Szerinte Oroszországnak nincs esélye megnyerni az Ukrajna elleni háborút.

Nyitókép: MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Pool/Gavriil Grigorov

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#részleges mozgósítás#vlagyimir putyin#sorozás#szentpétervár

Címlapról ajánljuk