Külföld

Bolsonaro bukta ugyan az elnökválsztás első fordulóját, de pártja tarolt a brazil kongresszusi választásokon

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 21:48

Az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló jobboldali politikus pártjáé és szövetségeseié a képviselőházi és a szenátusi többség.

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnökkel szövetséges jobboldali pártok arattak győzelmet vasárnap Brazíliában a kongresszusi választásokon.

Az elnök jobboldali Liberális Pártja (PL), amely eddig 77 mandátummal rendelkezett, most 99 mandátumot szerzett az 513 fős képviselőházban, szövetségeseivel együtt pedig a képviselői helyek több mint felével rendelkezik.

A nagyobb meglepetést az okozta, hogy a szenátusi helyek harmadáért folytatott versengésben is a PL szerzett meg 27 mandátumból 13-at, illetve további kettőt is megszerezhet a második fordulóban.

Brazíliában az elnökválasztással együtt tartották a képviselőházi, szenátusi választásokat, továbbá a brazil szövetségi tagállamok kormányzóinak választásait. Bolsonaro az elnökválasztás első fordulójában második helyen végzett a voksok 43,2 százalékával, kihívója, a baloldali Lula da Silva pedig 48,4 százalékot szerzett. Emiatt második fordulót kell tartani október 30-án, amelyen már csak Jair Bolsonaro és Lula da Silva indul majd.

Bár a legtöbb politikai elemző még mindig Lula da Silva győzelmét valószínűsíti, nem számíthat zökkenőmentes kormányzásra. Lula da Silva Munkáspártja a mostani voksoláson tíz mandátummal többet szerzett, így 68 képviselővel rendelkezik az alsóházban, ahol a második legnagyobb frakciót alkotja. Ha meg is választják, a baloldali politikusnak nehéz lesz megvalósítania törvénykezési elképzeléseit egy jóval konzervatívabb összetételű kongresszusban.

Mindemellett Bolsonaro hátszelét élvező nyolc kormányzót választottak meg, illetve további nyolc ilyen jelölt győzelmére vannak kilátások a második fordulóban.

Nyitókép: Jair Bolsonaro – Fotó: Joédson Alves / MTI / EPA / EFE

#Külföld#brazília#jair bolsonaro#Lula

Címlapról ajánljuk