Külföld

Orbán támogatása sem segített: Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 3. 6:20

Lula da Silva és Jair Bolsonaro a második fordulóban is összemérik az erejüket.

Megnyerte a brazíliai elnökválasztás első fordulóját Luiz Inácio Lula da Silva baloldali jelölt, korábbi elnök a jelenleg regnáló Jair Bolsonaróval szemben, aki Orbán Viktorral is igen jó viszonyt ápol. Lula a szavazatok 48 százalékát húzta be, Bolsonaro 43 százalékot ért el.

A BBC szerint a végeredmény sokkal szorosabb, mint arra a felmérésekből számítani lehetett. Mivel egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát, a brazil törvények értelmében második fordulót fognak tartani a két legesélyesebb jelölt között. Legutóbb 24 éve esett az meg, hogy nem kellett második fordulót tartani.

Bolsonaro Donald Trumphoz hasonlóan korábban arról beszélt, hogy nem biztos, hogy el fogja fogadni a választások végeredményét. Lula azért nem indult a 2018-as választásokon, mert éppen börtönben ült korrupció miatt, de az ítéletet később megsemmisítették.

A két politikus hosszú ideje riválisa egymásnak. Az egyik legnagyobb vitás kérdés köztük az Amazonas őserdő sorsa, amit Lula szerint érintetlenül kell hagyni, Bolsonaro szerint viszont a gazdasági érdekek sokkal fontosabbak.

A választási kampány elég feszült volt, több olyan esetről is tudni, hogy vérre menően összeütköztek a két jelölt támogatói. Bolsonaro Orbán Viktor szavait is felhasználta a kampányban, a magyar miniszterelnök pedig nemrég videóban biztatta arra a brazilokat, hogy válasszák újra cimboráját.


Nyitókép: Alexandre Schneider / Getty Images

#Külföld#brazília#választás#Lula#jair bolsonaro#első forduló#orbán viktor

Címlapról ajánljuk