Külföld

Nem lenne értelme atomfegyvert bevetni az oroszoknak Ukrajnában a washingtoni elemzők szerint

rtl.hurtl.hu

2022. október 2. 15:59

Sugárszennyezett területen nem lehet sokáig harcolni.

Bár az orosz-ukrán háború kezdete óta fenyegetőznek orosz politikusok és médiaszereplők atomfegyverek bevetésével, akár Ukrajna, akár az ukrán hadsereget felfegyverző NATO-államok ellen, az Institute for the Study of War (ISW) washingtoni elemzőközpont hvg.hu által szemlézett elemzése szerint nem sok értelme lenne még a kisebb pusztító erejű, taktikai nukleáris fegyverek bevetésének sem orosz részről.

Az ISW elemzői szerint jelen állapotában az orosz szárazföldi haderő kifáradt szerződéses katonák, sebtiben mobilizált tartalékosok, kényszersorozottak és zsoldosok halmaza, amely képtelen lenne sugárszennyezett területen haműveleteket végrehajtani.

Vagyis a taktikai nukleáris fegyverek bevetésével az ukrán hadsereg ellen Oroszország a saját előrenyomulását lehetetlenítené el.

Az ISW elemzése azonban nem ír arról, hogy Oroszország az atomfegyvereket az ukrán hátország ellen is be tudná vetni, hogy megadásra kényszerítse a nukleáris csapások ellen tehetetlen ukrán kormányt. Az ukrán hadsereg részleges elpusztítása, mondjuk az egyik frontszakaszon pedig arra késztethetné az ukrán hadvezetést, hogy a többi fronton feladja az ellenállást.

A nukleáris támadással sújtott területen való hadműveletekre már a hidegháború idején is készültek az atomhatalmak szemben álló hadseregei. Léteznek olyan védőfelszerelések, amelyek bizonyos ideig bizonyos mértékű sugárzás ellen védik a katonákat, ám a sugárszennyezett területek katonai ellenőrzése hosszabb távon lehetetlen.

Kérdés azonban, hogyan reagálna a NATO egy orosz atomcsapásra. Bár azt egyelőre az Egyesült Államok sem kockáztatta meg, hogy nukleáris válaszcsapással fenyegesse Oroszországot, ám Moszkva ettől még nem lehet benne bizonyos, hogy a NATO atomhatalmai nem mérnek hasonló, korlátozott atomcsapást megtorlásul az orosz hadseregre.

Nyitókép: Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának, Camp Pendletonban állomásozó 4. ezrede 2. zászlóaljának katonái nukleáris, biológiai és vegyi támadás esetén használatos védőfelszerelésben gyakorlatoznak. – Fotó: Kim Kulish / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#atomfegyver

Címlapról ajánljuk