Külföld

Népszava: Orbán Viktor a szankciók megerősítését támogató nyilatkozatot írt alá

rtl.hurtl.hu

2022. október 1. 10:27

Miközben itthon konzultációt hirdetett a szankciók eltörléséről.

Miközben idehaza az Oroszország elleni szankciók eltörléséért kampányol Orbán Viktor, pénteken ő is aláírta azt a nyilatkozatot, amit az Európai Tanács adott ki a korlátozó intézkedések megerősítéséről – írja a Népszava.

A miniszterelnök pénteken reggel az állami rádióban arról beszélt, hogy a válságért a szankciós politika felelős. Nemzeti konzultációt is hirdetett a szankciók eltörléséről.

Az Európai Unió állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács ugyanakkor pénteken nyilatkozatot adott ki azt követően, hogy Oroszország négy ukrajnai területet annektált. Ebben az áll:

Megerősítjük az Oroszország illegális intézkedéseivel szembeni korlátozó intézkedéseinket. Tovább növeljük a nyomást Oroszországra, hogy fejezze be agresszív háborúját.

Az Európai Tanácsnak a magyar miniszterelnök is tagja, így ő is aláírta a nyilatkozatot – mutat rá a lap, ami arra is kitért: az uniós vezetők Orbán Viktor állításával szemben nem ígérték, hogy a büntetőintézkedések véget vetnek a háborúnak, csak azt, hogy ezekkel nyomást gyakorolnak az Ukrajnát megtámadó Oroszországra. Az Európai Bizottság elnöke szerint a szankciók hatásosak, keményen érintik Vlagyimir Putyin rezsimjét és megnehezítik számára a háború fenntartását.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#orbán viktor#szankciók#európai unió#európai tanács#nyilatkozat#nemzeti konzultáció#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk