Külföld

Tört ukránsággal bizonygatja az orosz propaganda, hogy az ukránok a feketepiacon árulják a NATO-fegyvereket

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 29. 8:46

A BBC felvette a kapcsolatot az állítólagos hirdetőkkel, akik fordítóprogramon keresztül beszélik az ukrán nyelvet.

Az Ukrajna lejáratására irányuló orosz próbálkozások soraiba illeszkednek azok a hirdetések, amelyek az orosz állami tévé szerint azt bizonyítják, hogy az ukránok a dark weben árulják az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket – ezt a BBC derítette ki.

Június 2-án jelent meg egy angol nyelvű oroszpárti Twitter-oldalon az az állítás, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnoksága eladja Javelin páncéltörő rakétáit és más NATO-tól kapott fegyvereit a dark weben, ahol a bűnelkövetők névtelenül jelenhetnek meg. A szóban forgó oldalt a Twitter nemrég felfüggesztette, de a Telegramon tovább működik, több mint százezer követővel.

Még aznap egy másik Kreml-párti, orosz nyelvű Telegram-csatorna felkapta a hírt azzal kommentálva, hogy „Bidennek és Ukrajna európai barátainak köszönhetően Javelinek, gépfegyverek és még tankok is fel fognak bukkanni világszerte a terroristák és bűnözők kezében”. A poszthoz csatoltak egy hirdetést, amiben Javelin páncéltörőt hirdetnek 30 ezer dollárért azt ígérve, hogy a fegyvert az ukrán-lengyel határra szállítják le. Ezt a posztot gyorsan felkapta az orosz állami tévé is.

A szóban forgó dark webes piacteret a BBC is ellenőrizte, és meg is találták az orosz propagandában emlegetett hirdetőket, akik azt állították, hogy nyugati fegyvereket árulnak, és 

Kijevet adták meg tartózkodási helyként, bár ukrán nyelven helytelenül írták le a főváros nevét.

Az egyik eladó azt állította magáról, hogy 32 sikeres üzleten van túl, az általa hirdetett fegyverek fotóit azonban más weboldalakról vette át. Egy másik hirdető ennél innovatívabb volt, ő photoshoppal manipulálta a fotókat, hogy úgy tűnjön, mintha ő készítette volna őket. A BBC azonban felvette a kapcsolatot egy ukrán tényellenőrző szervezettel is, amely kiderítette, hogy a képeken szereplő drónok a sorozatszámig menően megegyeznek azokkal a Switchblade 300-asokkal, amelyeket Szíriában lőttek le 2015-ben és 2016-ban.

Miután az orosz állami média azt állította, hogy a hirdetések mögött álló emberek ukránok, a BBC kapcsolatba lépett az eladókkal. A beszélgetések során feltűnt, hogy az általuk leírtak tele vannak nyelvtani hibákkal – amikor erre rákérdeztek az egyik eladónál, azt állította, hogy Lengyelországból ír. A BBC által felkért ukrán-orosz-lengyel tolmács azonban a beszélgetéseket elemezve kijelentette, hogy az ukrán nyelvű üzeneteket nyilvánvalóan géppel fordították oroszról ukránra, azokban sok orosz szófordulat azonosítható, de lengyel egy sem. Több elütése is volt az állítólagos eladónak, amit a fordítóprogram nem tudott értelmezni, és meghagyta az eredeti orosz szót.

Az oldalakon található, főleg lengyel nyelvű értékelések is arról árulkodnak, hogy fordítóprogrammal készültek, a tolmács azt mondta: „valódi emberek nem így beszélnek”. Mindezek ellenére az orosz állami RT úgy állította be a hirdetéseket és értékeléseket, mint amelyek bizonyítják, hogy az ukrán fegyvercsempészek lengyel határőrökkel együttműködve csempésznek fegyvereket a szomszédos országba.

Az ukrán tényellenőrző szervezet munkatársa, Szerhij Harcsenko szerint a Kreml célja, hogy a hamis hírekkel aláássa az Ukrajna iránti bizalmat, és elvágja Kijevet a fegyverutánpótlástól: pánikot akarnak kelteni azt sugallva, hogy az ukránoknak küldött fegyvereket európai polgárok ellen fordíthatják. Ezzel főleg a külföldi közvéleményt akarják befolyásolni: 

az állítólagos fegyvereladások híre angol, japán, vietnámi, török és más nyelvű oldalakon is felbukkant.

Egy hírszerző cég vizsgálata szerint gyanús, hogy a piactéren, ahol a fegyvereket árulják, alig van aktivitás, és ismeretlen a dark web felhasználói körében. Ez azt a kérdést is felveti, hogy az orosz újságírók hogyan bukkantak rá ilyen könnyen. Az nem világos, hogy a hirdetéseket orosz propagandisták készítették-e, vagy csalók, és az előbbiek csak felhasználják, de az időzítés is azt sugallja, hogy szervezett dezinformációs kampányról van szó.

#Külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#feketepiac#dark web#dezinformáció#propaganda

Címlapról ajánljuk