Külföld

Megszólalt az atomháború lehetőségéről Oroszország

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 11:27

Cseppet sem megnyugtató az Ukrajnában február óta öncélú öldöklést folytató ország közleménye.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként és nukleáris fegyverekkel rendelkező hatalomként, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéssel összhangban az Orosz Föderációnak különleges felelőssége van a nemzetközi biztonság és stabilitás megerősítésében” – kezdte Oroszország a közleményét, ami a budapesti nagykövetség angol nyelven osztott meg a Facebook oldalán.

A nyilatkozat szerint Oroszország következetesen hisz abba, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni. Kitérnek arra is, hogy az orosz doktrína értelmében csak akkor vethetnek be nukleáris fegyvereket, ha tömegpusztító, vagy atomfegyverrel támadják meg Oroszországot, és az állam léte kerül veszélybe.

A közlemény kitér arra is, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb feladat a nukleáris háború elkerülése egy olyan helyzetben, amikor éppen az országuk nemzetbiztonságát próbálják aláásni. Azt is írják, hogy a többi nukleáris nagyhatalom tömegpusztító fegyverek bevetésével próbálnak további eszkalációt kiprovokálni.

A putyini diktatúra közleménye azonban arra nem tér ki, hogy a valóságban senki sem fenyegeti Oroszország létét, kizárólag Oroszország, amikor gyilkos háborúba kezdtek békés szomszédjuk ellen, aminek következtében számolatlanul ölik a civileket. Jelenleg tehát az orosz állam létét ez alapján szerintük az veszélyezteti, hogy az ukránok visszalőnek, és vannak országok, akik megsegítik a gyengébbeket.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#atomfegyver#nukleáris háború

Címlapról ajánljuk