Külföld

Oroszországhoz csatolnák a megszállt ukrán területeket

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 21:48

„Népszavazáson” döntenének, a lehetséges időpontok között szerepel november 4. is, a Nemzeti Egység Napja.

Az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás kiírására szólította fel saját regionális vezetőjét a délkelet-ukrajnai szakadár „Luhanszki Népköztársaság”, valamint a „Donyecki Népköztársaság” társadalmi kamarája.

Amíg a luhanszki entitás egésze az orosz és a szakadár köztársasághoz tartozó erők ellenőrzése alatt áll, addig a donyecki régiónak csak mintegy a fele. 

Az ügyben hétfőn megszólalt orosz politikusok és politikai elemzők úgy vélik, hogy a luhanszki régióban nem lehet nagyobb akadálya a népszavazás megtartásának.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva által kinevezett katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője hétfőn azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy ennek a régiónak a lakói is készek referendumot tartani annak érdekében, hogy Moszkvától biztonsági garanciákat kapjanak, és az orosz hatóságok tartósan a régióban maradjanak. 

Az északról az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímmel határos Herszon megye a helyi hatóságok szerint teljesen orosz ellenőrzés alatt áll.

Az orosz sajtó szerint akár az ősz vége előtt megtarthatják a népszavazást, az orosz kormánypárt főtanácsának titkára szerint alkalmas időpont lenne például november 4., a Nemzeti Egység Napja.

Nyitókép: Sztanyiszlav Kozliuk/MTI/EPA

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#népszavazás#luhanszki népköztársaság#Donyecki Népköztársaság

Címlapról ajánljuk