Külföld

A legnagyobb és legösszetettebb orosz dezinformációs műveletet fedezte fel a Facebook anyacége a háború kezdete óta

Mohos MátéMohos Máté

2022. szeptember 28. 16:58

Az oroszok mainstream hírforrásoknak álcázott propagandaoldalakat használtak.

Oroszország hatalmas és kifinomult hálózatot épített ki magukat mainstream médiumoknak álcázó weboldalakból, amelyeket ukránellenes propaganda terjesztésére használt, írja az AP News. Az oldalakat hamis felhasználók segítettek terjeszteni.

A Facebook anyacégére, a Metára hivatkozva azt írják, hogy ez az ukrajnai háború kezdete óta „a legnagyobb és a legösszetettebb” befolyásolási művelet Oroszország részéről. Eddig több mint hatvan propagandaoldalt azonosítottak, amelyek többek között a Guardiant, a Spiegelt és a Bildet utánozták kinézetükben. Elsősorban brit, német, olasz, francia és ukrán hírfogyasztókat céloztak a propagandával.

Egyes esetekben nemcsak az oldalak formátumát és kinézetét vették át, hanem a valódi oldalak fényképeit és egyes cikkeit is.

Közben viszont olyan tartalmakat is megjelenítettek, amik szándékosan téves információkat közöltek a konfliktusról, és Ukrajnát vádolták többek özött tömeggyilkosságokkal. A Facebook és az Instagram összesen kétezer hamis fiókot, valamint hétszáz oldalt és egy 105 ezer tagú csoportot távolított el. Egyes esetekben a hamis posztokat hivatalos orosz diplomáciai beszámolók is továbbosztották.

A hálózat munkáját először német oknyomozó újságírók vették észre, akik jelentették a problémát a Metának. Az operációt nem lehet minden kétséget kizáróan az orosz kormányhoz kötni, de kutatók szerint gyanús, hogy orosz diplomaták is részt vettek a posztok terjesztésében, valamint hogy mennyire szofisztikáltak voltak a hamis honlapok.

A Kreml propagandája már a háború előtt beszivárgott Magyarországra és Ukrajnába is. Ezzel áprilisban hosszabb cikkben foglalkoztunk. A magyarországi választások előtt a CEU kutatója arról beszélt az rtl.hu-nak, hogy nagyon nehéz szétválasztani itthon az oroszok és a magyar kormány propagandáját.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#meta#fake news#dezinformáció#média

Címlapról ajánljuk