Külföld

A hajléktalanokat, szegényeket hurcolják az ukrán frontra az orosz hatóságok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 13. 17:42

Moszkvában már a hajléktalanszállókból gyűjtik be az embereket, hogy Ukrajnába vigyék őket harcolni.

Az orosz hatóságok az ország legsebezhetőbb csoportjaiból mozgósítják a férfiakat, hogy Ukrajnába küldjék a frontot, jelentette kedden a Mediazona független orosz hírportál. Moszkvában a belbiztonsági tisztek megszállták a hajléktalanok, rászorulók jótékonysági központjait és a munkásszállókat, hogy onnan vigyenek férfiakat a sorozási központokba, írja a lap.

A moszkvai hajléktalanoknak élelmiszert osztó „Bombák helyett ételt” csoport azt mondta, hogy több tucat hajléktalan férfit vittek el az utcáról azokban a hetekben, amikor Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítást hirdetett.

A rendőrség kérdezés nélkül jön. Látják, hogy sorban állnak az emberek, akik ételre várnak, aztán akaratuk ellenére, a nyakuknál fogva megragadják őket 

– mondta az Üdvhangár nevű, hajléktalanokat segítő ortodox keresztény szervezet vezetője. A begyűjtött hajléktalanokat ezután buszokra rakják, és a sorozóirodákba szállítják.

A hírportál arról is beszámolt, hogy a hatóságok a munkásszállókat is célba vették, hogy férfiakat toborozzanak az Ukrajna elleni háborúhoz. A moszkvai Travel Inn szálló egyik vendége azt mondta, hogy október 8-án a rendőrség lezárta a szálló környékét, és elkezdte átkutatni a szobákat, és bekérni a vendégek dokumentumait. „Azokat, akiknek át tudták adni a behívót, elvették az útlevelüket és megparancsolták, hogy másnap 9 órakor jelenjenek a holmijukkal a sorozáson” ​​– állította a szemtanú.

Azóta, hogy Putyin szeptember 21-én meghirdette a részleges mozgósítást férfiak százezrei menekültek el Oroszországból. Rengeteg sajtójelentés szól arról, hogy a mozgósítási erőfeszítések elsősorban a szegényebb régiókat, az etnikai kisebbségekhez tartozókat és jogfosztottakat célozzák. „Ezért jöttek a Hangárba” – mondta az Üdvhangár vezetője.

Tudják, hogy senki nem fog kiállni a hajléktalanokért.


Nyitókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#mozgósítás#hajléktalanok

Címlapról ajánljuk