Külföld

Kioktatta Putyint a tádzsik diktátor

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 15. 18:28

Putyin elnök hét percig feszengett székén, miközben Emomali Rahmon kirohanását hallgatta a közép-ázsiai államfők csúcstalálkozóján.

Kemény szavakkal illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt Emomali Rahmon, a 9 milliós Tádzsikisztán diktátora a kazahsztáni Asztanában tartott pénteki kerekasztal-beszélgetésen, írja a Daily Mail. Az 1994 óta uralkodó tádzsik elnök a közép-ázsiai államfők csúcstalálkozóján nézett farkasszemet orosz kollégájával, és hét percen keresztül sorolta sérelmeit a magát láthatóan kényelmetlenül érző, feszülten fészkelődő Putyinnak.

Emomali Rahmon Putyin elleni kirohanását és az ukrajnai háború miatt egyre rosszabb világpolitikai pozícióban lévő orosz elnök meghunyászkodását közép-ázsiai vezetők és tisztviselők, többek között Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kirgizisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői figyelték, akik a korábban tartott Független Államok Közössége (FÁK) csúcstalálkozóján vettek részt.

Lehet hogy kis nemzetek vagyunk, lehet hogy nem vagyunk 100-200 millióan, de van történelmünk, kultúránk, és azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket. Nincs szükségünk semmire, csak arra, hogy tiszteljenek bennünket

– fogalmazott indulatosan Emomali Rahmon.

A tadzsik diktátor nem mindig összefüggő beszédében szinte Putyin bukását jósolta meg, azzal vádolva orosz kollégáját, hogy ugyanazokat a hibákat követi el, amelyek a Szovjetunió bukásához vezettek a múlt században. 


Arra is panaszkodott, hogy orosz üzletemberek érkeztek az országba, és meggazdagodtak Tádzsikisztán természeti erőforrásainak kitermelésén, miközben nem voltak hajlandóak befektetni az országban.

Nem akarjuk a pénzüket, azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket, ahogyan megérdemeljük. Mi adunk otthont az önök katonai bázisainak, mi mindent megteszünk, amit önök kérnek, mi tényleg megpróbálunk azok lenni, mint aminek önök tettetik magukat: stratégiai partnerek. De minket soha nem kezeltek stratégiai partnerként! Ne vegye sértésnek, de mi azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket!


A teljes beszédet itt lehet meghallgatni és nézni:

#Külföld#oroszország#Tádzsikisztán#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#emomali rahmon

Címlapról ajánljuk