Külföld

Videó: Az észt miniszterelnök kipróbált egy tankelhárítót

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 27. 18:29

Kaja Kallas a páncéltörő fegyvert egy országos hadgyakorlaton próbálta ki.

Lehetőséget kapott Kaja Kallas észt miniszterelnök, hogy „bepiszkolja a kezét”: az észt védelmi erők hadgyakorlatán járva Kallast filmre vették, ahogy egy Javelin, azaz egy páncéltörő rakétavető használatát tanulmányozza.

A közösségi oldalakon közzétett videóban Kallas nem süti el a fegyvert, csak megtanulja helyesen tartani a vállán.

A miniszterelnök a Twitteren nem írt arról, hogy mit tanult, de megjegyezte, hogy hadgyakorlatokon vett részt, hangsúlyozva, hogy „a védelmi képesség magabiztosságot és felkészültséget jelent”.

A Javelin egy amerikai gyártmányú tankelhárító, ami alkalmas lehet alacsonyan repülő célpontok megsemmisítésére is. Nagy előnye, hogy a kezelése mindössze 72 óra alatt megtanulható, és az irányításához sem kell különleges szaktudás.

A Javelin rakétáinak robbanófeje képes áttörni akár 800 milliméter vastag páncélzatot is, a szakértők szerint ez a teljesítmény elég lehet a legtöbb orosz tank kiiktatásához. A rendszer két részből áll, egy indítóegységből és egy rakétatartályból.

A Javelint elsütés után gyorsan, kevesebb mint egy perc alatt újra lehet tölteni és utána rögtön lehet is használni.

Ukrajna még a háború előtt az Egyesült Államoktól kapott Javelineket, amik nagyon hatékonynak bizonyultak a konfliktus első szakaszában. A háborúban használt fegyverekről itt írtunk bővebben.

Nyitókép: BadBalticTakes / Twitter

#Külföld#javelin#tankelhárító#kaja kallas#észtország#miniszterelnök

Címlapról ajánljuk