Külföld

Koronavírusos lett a német kancellár, a katari emírtől is elkaphatta

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 26. 17:10

Egy nappal a bejelentés előtt még Katarban fogott kezet Olaf Scholz, bár az előző napokban negatív teszteket produkált.

Pozitív lett Olaf Scholz német kancellár hétfőn készített koronavírus-tesztje – közölte a szövetségi kormány szóvivője.

Steffen Hebestreit Twitter-bejegyzése szerint a kancellárnak enyhe megfázásos tünetei vannak, és a pozitív teszt miatt elkülönítésbe vonult. A hétre tervezett nyilvános programjait lemondta.

A hét legfontosabbnak tartott – nem nyilvános – programja a szövetségi kormány és a tartományok szerdai tanácskozása a tartományi kormányfők egyeztető testülete, a miniszterelnöki konferencia keretében. Szóvivőjének tájékoztatása szerint Olaf Scholz videókapcsolat révén vesz majd részt a megbeszélésen.

A téma az első kettő – bő harmincmilliárd eurós – tehercsökkentő csomagot követő újabb, ezúttal 65 milliárd eurós intézkedéscsomag, amely az energia drágulása és az infláció emelkedése miatt a lakosságra és a vállalatokra nehezedő terhek további enyhítését szolgálja. A szövetségi kormány a tervek szerint a tartományokkal közösen finanszírozza a csomagot.

A német kancellár szervezetében első alkalommal mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), pedig a munkájával járó sűrű kontaktusok, találkozások miatt rendszeresen tesztelik.

A SARS-CoV-2 által okozott betegség (Covid-19) ellen teljes védőoltással és emlékeztető oltással is rendelkező politikust sajtójelentések szerint a hét végén Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása előtt PCR-tesztet készítettek, vasárnapi hazatérése után pedig gyorstesztet. A lelet rendre negatív volt.

Scholz azonban Katarba is ellátogatott szeptember 25-én, vagyis a bejelentés előtti vasárnap, ahol a fotók tanúsága szerint kezet is fogott Katar emírjével, Tamim bin Hamad Al Thani-val. Kérdés, hogy átadta-e a fertőzést, vagy éppen fordítva, Katarban fertőzödött-e meg a német kancellár.

Nyitókép: Olaf Scholz és Tamim bin Hamad Al Thani Katarban szeptember 25-én – Fotó: Getty Images

#Külföld#koronavírus#olaf scholz#katar

Címlapról ajánljuk