Külföld

Őszintén beszélt az oroszok brutalitásáról a kiszabadult hadifogoly: Rosszabbul bántak velem, mint a kutyákkal

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 25. 15:00

Hónapokig magánzárkában tartották.

Megosztotta élményeit a brit Aiden Aslin, aki több hónapig volt az orosz hadsereg hadifoglya, miután elkapták az ukrajnai fronton. Korábban egy ukrán fogoly is beszélt arról, milyen szörnyű volt a fogság.

A Sunnak arról beszélt: a foglyoknak minden reggel el kellett énekelniük az orosz himnuszt. Aki nem énekelt, azt pedig fogvatartóik megverték. Őt azért is megverték, mert ukrán jelképeket ábrázoló tetoválásai voltak, ráadásul egyszer meg is késelték. Ekkor a katonák megkérdezték, hogy „gyors vagy gyönyörű” halált akar-e halni.

Rosszabbul bántak velem, mint egy kutyával

– fogalmazott.

Aslin egyike annak az öt britnek, akiket az Azov ezred tisztjeivel együtt engedtek szabadon az oroszok a háború eddigi legnagyobb fogolycseréjében. Aslint áprilisban ejtették foglyul Mariupolban, jelenleg Szaúd-Arábiában tartózkodik.

Aslint több hónapig magánzárkában tartották. Nem volt vécéjük a fogságban, erre a célra üres üvegeket használtak. Három héten keresztül csak kenyeret és vizet kapott. Csak akkor engedték ki, amikor propagandacélokra mutogatták, vagy néha, amikor telefonálnia kellett.

Nyitókép: Головне управління розвідки Міністерства оборони України / Facebook

#Külföld#fogoly#csere#oroszország#orosz-ukrán háború#hadifogoly#brit#beszámoló

Címlapról ajánljuk