Külföld

Orosz-ukrán fogolycsere: 95 Azovsztal-védőt engedtek szabadon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 29. 21:26

144 ukrán katona került szabadlábra, rossz állapotban, súlyos sebesülésekkel, orvosi és pszichológiai ellátásra szorulva.

Hadifoglyokat cserélt Oroszország és Ukrajna, jelentette be az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. A fogolycserének köszönhetően 144 ukrán katona került szabadlábra, közülük 95-en a mariupoli Azovsztal védői voltak, írja az MTI.

„Az ukrán és az orosz fél újabb fogolycserét hajtott végre, amelynek keretében visszanyerte szabadságát 144 ukrán, köztük 95 olyan katona, aki a mariupoli Azovsztal acélipari üzemnél esett fogságba” – fogalmazott Facebookon közzétett közleményben az ukrán védelmi minisztérium.

A katonai hírszerzési főigazgatóság közleménye szerint az Azovsztal védői között a Moszkva által neonácinak tartott, a nemzeti gárdához tartozó Azov ezred 43 tagja is kiszabadult. Kijev hangsúlyozta, hogy a háború február 24-i kezdete óta eddig ez volt a legnagyobb szabású fogolycsere, amelyet az orosz féllel végrehajtottak.

A kiszabadult ukrán foglyok között 59 nemzeti gárdista, 30 haditengerész, 17 határőr, és egy rendőr van, a többiek a hadsereg más alakulatainak tagjai, illetve a területvédelemhez tartoznak. A legidősebb közülük 65, a legfiatalabb 19 éves.

A katonák rossz állapotban, súlyos sebesülésekkel kerültek szabadlábra. „Valamennyien orvosi és pszichológiai ellátásban részesülnek” – jelezte az ukrán hírszerzési főigazgatóság. 

Június 6-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságíróknak azt mondta, hogy több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba az Azovsztal nevű acélüzem területéről. Akkor elmondta azt is, hogy fogolycsere útján történő kiszabadításukkal a katonai hírszerzés foglalkozik, az elsődleges feladat pedig az volt, hogy élve kerüljenek haza.

Mariupolt március elsején vette blokád alá az orosz hadsereg, és fokozatosan foglalta el a várost. Április végére az orosz csapatok körbezárták Mariupol utolsó védőit az Azovsztal acélipari üzem területén. Május 20-án jelentették be, hogy az összes ukrán katona elhagyta az Azovsztalt és orosz fogságba került, így Mariupol is teljes orosz ellenőrzés alá került.  

Nyitókép: Головне управління розвідки Міністерства оборони України / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#azovsztal#fogolycsere#hadifogoly

Címlapról ajánljuk