Külföld

„Csak tönkreteszi a gyerekek életét"– milliárdosok és sztárok, akik elköltik mesés vagyonukat, mielőtt az utódjaikra szállhatna

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. szeptember 24. 17:00

Egy amerikai milliárdos eladományozta a céget, amivel felkerült a leggazdagabbak listájára, és a klímaváltozás elleni küzdelemre ajánlotta fel a vállalat összes profitját. Ő a legutóbbi dúsgazdag, aki ahelyett, hogy dinasztiát építene, és gyerekeire hagyná hatalmas vagyonát, inkább jótékony célokra költi mindenét. 

A Patagonia nevű ruhaipari cég milliárdos tulajdonosa, Yvon Chouinard szeptember közepén bejelentette, hogy cégét egy alapítványnak adja át, ami ezentúl minden profitot a klímaváltozás elleni küzdelemre fog felhasználni. A 83 éves üzletember, aki inkább nyűgnek, mint áldásnak tekintette a nevéhez illesztett „milliárdos” jelzőt, a New York Times beszámolója szerint feleségével együtt még ezek után is kényelmes életet tud élni. Két gyerekük pedig továbbra is fizetést fog kapni a cégnél végzett munkájáért, de a család osztalékot már nem kap a Patagoniától. 

Ajánló: A Patagonia-sztori: minden idők legnagyobb zöldre mosása vagy világmegváltó próbálkozás?

Chouinard ezzel belépett a milliárdosok azon szűk körébe, akik ahelyett, hogy gyermekeikre hagynák hatalmas vagyonukat, azt inkább még életükben eladományoznák jótékony célokra – ezáltal pedig gyerekeik is elesnek a hatalmas örökségtől.

Az utóbbi évtizedekben terjedő gyakorlathoz sztárok sora csatlakozott – az ő gyerekeik is hiába számítanának arra, hogy a szüleik vagyonából élhetnek majd kényelmesen egész életükben. 

Warren Buffett

A legendás amerikai befektetőzseni, az „Oracle of Omaha”, azaz az Omahai Jós néven is emlegetett Warren Buffet megfogadta, hogy élete végéig szinte az egész vagyonát, több mint 99 százalékát jótékony célokra fogja eladományozni. És ezzel a tervvel nagyon is jól halad. 

A Forbes adatai szerint a nagyjából százmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember idén nyárig már rekordnak számító összeget, 48 milliárd dollárt ajánlott fel.

A világ egyik leggazdagabb embere már 1986-ban azt mondta a Fortune magazinnak, hogy gyerekeire csak annyi pénzt fog hagyni halálakor, hogy „úgy érezhessék, bármibe belefoghatnak, de nem olyan sokat, hogy semmit se kelljen csinálniuk”. Gyerekei nem bánják, hogy nem örökölhetik meg apjuk saját jellemzése szerint „szinte felfoghatatlanul” hatalmas vagyonát, de nem is kell őket nagyon félteni. A most már a hatvanas éveikben járó Buffett gyerekek saját alapítványaikat vezetik, és apjuk ezeknek is több milliárd dollárt adományozott.

„Csak tönkreteszi a gyerekek életét
Warren Buffett. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Buffett a legtöbb pénzt egy másik híresen adakozó milliárdos, Bill Gates alapítványának adta, amit a Microsoft-vezér a feleségével együtt hozott létre. Buffett 2021-ig már 32,7 milliárd dollárt adott az alapítványnak egészségügyi programokra, valamint a szegénység elleni küzdelemre.

Elton John

A brit zenész Warren Buffettet nevezte példaképének, amikor a Mirror című brit bulvárlapnak elárulta, hogy nem hagyja nagyjából félmilliárd euróra becsült vagyonát két gyerekére. A legendás előadóművész az interjúban elismerte, hogy „a fiúk a lehető legcsodálatosabb életet élik, nem átlagos gyerekek, és nem is teszek úgy, mintha azok lennének”, de szeretné, ha valamennyire értékelnék a pénzt, és tisztelnék a munkát.

A 2016-os cikk szerint Elton John és férje akkor még nem véglegesítette végakaratát, és nem döntötték el, hogy gyerekeik pontosan mennyi pénzt örökölnek majd. Elmondása szerint biztos anyagi alapot akar nyújtani nekik ahhoz, hogy nekivágjanak az élethez, de „ha Picassót akarnak, akkor meg kell dolgozniuk érte”, hozzátette, hogy „az ezüstkanál csak tönkreteszi a gyerekek életét”. A zenész úgy fogalmazott:

Munkásosztálybeli családból származom, és önkormányzati lakásba születtem. Mindent kemény munkával értem el, és nekik is ezt kell majd tenniük.

Sting

Elton John a Mirrornak adott interjújában Sting példáját is felhozta, mint akinek „nagyon igaza volt”. A brit zenész ugyanis szintén azok közé a hírességek közé tartozik, akik nem akarják óriási vagyonukkal elkényeztetni a gyerekeiket.

Az egyik leggazdagabb brit zenész még 2014-ben árulta el a Mail on Sunday című bulvárlapnak, hogy nem hagyja gyermekeire vagyonát, aminek az értékét négyszázmillió és ötszázmillió dollár közötti összegre becsülik. Sting a lapnak azt mondta:

Dolgozniuk kell. Mindegyik gyerekem tudja ezt, és csak ritkán kérnek tőlem bármit is, amit nagyon értékelek és tisztelek.

 

„Csak tönkreteszi a gyerekek életét
Sting feleségével és Eliot lányával a 2004-es Grammy-díjátadón.  Fotó: SGranitz/WireImage for NARAS

A munkásosztálybeli családból származó sztár csak a húszas évei közepén vált híressé a Police zenekarral, és előtte „rendesen” is dolgoznia kellett, amiért elmondása szerint nagyon hálás volt, mert sokan „nem élik túl, amikor fiatalon sikeresek lesznek”. Ezért azt akarta, hogy gyermekei is fontosnak tartsák, hogy saját erőből legyenek sikeresek. 

2020-ban a People magazinnak elmondta, hogy gyerekei „túl függetlenek” ahhoz, hogy arra várjanak, hogy pénzt kapnak tőle. A zenésznek egyébként hat gyereke van két házasságából.

Daniel Craig

A kétezeres évek közepén James Bonddá – és onnantól kezdve igazán nagy filmsztárrá – vált angol színész a becslések szerint 160 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. Az 54 éves Craig az utolsó Bond-filmben 25 millió dollárért szerepelt, és százmillió dollárt kapott Tőrbe ejtve című film második és harmadik részéért, de a pénzre gyermekei nem számíthatnak.

„Csak tönkreteszi a gyerekek életét
Daniel Craig a Spectre című film németországi premierjén 2015-ben. Fotó: Sean Gallup/Getty Images for Sony Pictures

A brit Candis magazinnak adott interjújában Craig kijelentette:

Szerintem örökölni igencsak visszataszító. Azt az elvet követem, hogy költsd el, vagy adományozd el, mielőtt elmész.

A színész egy régi mondást is idézett, amely szerint „ha gazdag emberként halsz meg, akkor elbuktál”. Craignek egy hároméves kislánya van feleségétől, Rachel Weisz színésznőtől, és egy 29 éves lánya előző házasságából.

Andrew Lloyd Webber

A musical műfajának legnagyobb alakja szintén arról beszélt, hogy „egyáltalán nem hisz az örökölt pénzben”. A becslések szerint több mint nyolcszázmillió fontos vagyonnal rendelkező Webber a Daily Mirrornak adott interjújában azzal magyarázta, hogy gyermekei nem számíthatnak a vagyonra, hogy nem lenne semmilyen motivációjuk dolgozni, ha sok pénz pottyanna az ölükbe.

Webber elmondta, hogy megadja nekik a kezdéshez elegendő pénzt, de nem fogják megkapni színházi produkciókkal foglalkozó cégét. Elmondása szerint a gyerekei ezt elfogadták.

Nem zavarja őket, nem így gondolkodnak.

„Csak tönkreteszi a gyerekek életét
Andrew Lloyd Webber, felesége és gyerekei társaságában, egy 2010-es fényképen. Fotó:  Dave M. Benett/Getty Images

 

Andrew és Nicola Forrest

A második legnagyobb ausztrál családi vagyonnal rendelkező Forrest házaspár idén áprilisban beszélt arról, hogy gyermekeik csak egy nagyon pici részét fogják megkapni 27 milliárd ausztrál dollárt érő vagyonuknak.

Nem tesz jót a gyerekeknek, ha azt gondolják, hogy egy nagy rakás pénzt fognak örökölni 

– mondta Nicola Forrest az ABC ausztrál televíziónak.

Férje hozzátette, hogy semmi értelme gazdagon meghalni, és egyáltalán nem volt nehéz meghozniuk a döntést, hogy haláluk előtt a vagyonukat jótékony célokra adományozzák. Gyerekeik ezt nem is bánják. Egyikük közölte, hogy soha nem értette, hogy mi értelme van az örökségnek:

Nem jár neked az a pénz, nem dolgoztál meg érte, nem érdemelted ki. Nem értem, miért gondolnád, hogy a tied kell, hogy legyen.

Bill Gates

Talán a leghíresebb milliárdos, aki megfogadta, hogy szinte a teljes, több mint százmilliárd dolláros vagyonát jótékony célokra fogja eladományozni a halála előtt. A Microsoft társalapítója 2000-ben hozta le létre feleségével a Bill & Melinda Gates Alapítványt, és el is kezdte minden pénzét oda átutalni. Egy 2017-es interjúban közölte:

Hatalmas vagyont hagyni a gyerekekre nem épp jóindulatú szívesség.

Gates többször is elmondta, hogy mindössze fejenként tízmillió dollárt tervez három gyermekére hagyni. Igaz, a három gyerek lehet, hogy végül ennél nagyobb összeget kap, mivel a Gates házaspár elvált, és a válóperes iratok arra utaltak, hogy Melindának esetleg egészen más tervei vannak.

Bill Gates és Warren Buffett azonban nem elégedett meg azzal, hogy saját vagyonukat eljótékonykodják: igyekeznek minden milliárdost erre biztatni. 2010-ben létrehozták The Giving Pledge (Adakozási Fogadalom) mozgalmat, aminek milliárdos aláírói vállalják, hogy vagyonuk nagy részét a haláluk előtt jótékony célokra adományozzák.

2022-ben már 236-an csatlakoztak a mozgalomhoz, akik a becslések szerint összesen hatszázmilliárd dollárnyi vagyonról mondanak le.

Chuck Feeney

Bár a milliárdosok adakozását elsősorban Gates és Buffett neve fémjelzi, a mozgalmat valójában egy ír származású amerikai milliárdos indította el, akinek a nevét mégis nagyon kevesen ismerik – valószínűleg az ő nagy megelégedésére. Ez az ember Chuck Feeney, akit a Forbes magazin a jótékonykodás James Bondjaként jellemzett, utalva arra, hogy vagyonát a legnagyobb titokban adományozta el.

A repülőtereken működő vámmentes üzletek üzemeltetésével nyolcmilliárd dolláros vagyont felhalmozó üzletember a nyolcvanas években kezdte el a legnagyobb titokban gondosan kiválasztott jótékony célokra eladományozni a pénzét, úgy, hogy még a kedvezményezettek sem tudhatták, kitől érkezett a pénz.

Egyszerűen úgy döntöttem, hogy elég pénzem van

magyarázta 1997-ben a New York Times-nak adott interjújában, hogy miért kezdett adományozásba. Erről csak azért beszélt a lapnak, mert egy a cég eladása kapcsán indított bírósági eljárás miatt amúgy is nyilvánosságra került volna. Hogy mennyire kerülte a rivaldafényt, jól mutatja, hogy nem engedte, hogy fényképet készítsenek róla az interjúhoz.

„Csak tönkreteszi a gyerekek életét
Chuck Feeney egy 2007 szeptemberében készült felvételen, lánya New York-i lakásában. Fotó: Liz O. Baylen/Los Angeles Times via Getty Images

Feeney végül elérte célját, és 2017-re minden pénzét eladományozta. Mindössze kétmillió dollárt tartott meg magának, amiből egy San Franciscó-i albérletben él. Öt gyereke pedig egyáltalán nem bánja, hogy nem örökölnek milliárdokat, és nevetségesnek tartják a feltételezést, hogy az ő kárukra adományozta volna el minden pénzét.

Warren Buffet egy interjúban Feeney-ről szólva kijelentette:

Ő a hősöm. Ő Bill Gates hőse. És mindenki hősének kéne lennie.

 

Nyitókép: Elton John férjével és gyerekeivel egy 2015-ben készült fényképen. Fotó: Michael Kovac/Getty Images for EJAF

#Külföld#milliárdos#milliárdosok#adományozás#jótékonykodás#örökség#öröklés#vagyon#család#ma

Címlapról ajánljuk