Külföld

Podcastot indít a CIA, ami arról szól, hogy milyen unalmas a munkájuk

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 15:14

Nincsenek hollywoodi izgalmak a hírszerzésnél.

Podcastot indított a CIA The Langley Files címmel. A Variety szerint a sorozat célja az, egy PR-akcióként helyreállítsa a sokat kritizált ügynökség renoméját. De cél az is, hogy bemutassák: messze nem olyan izgalmas a munkájuk, mint a filmekben.

Az intézet vezetője, Bill Burns arról beszélt az első adásban: „általában sötétségben dolgozunk, távol a szemek és a kíváncsiskodók elől”. Viszont hozzátette: „a demokráciánkban egyre kevesebb bizalmat éreznek az intézményekkel szemben. Fontos, hogy tisztázzuk magunkat, amennyire tudjuk, és érthetőbbé tegyük, amit csinálunk”.

Emellett a szervezet nemrégi munkáját is dicsérte: emlékeztetett, hogy már tavaly ősszel elég pontosan látták a CIA elemzői, hogy Vlagyimir Putyin Ukrajna invázióját tervezgeti. (Korábban a háborúk előtti előrejelzéseik több kívánnivalót is hagytak maguk után, 2004-ben például kiderült, hogy hibát hibára halmoztak az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek utáni nyomozásban.)

Arról beszélt, hogy a James Bondhoz és a Jason Bourne-hoz hasonló karakterek hamis képet adnak egy titkosügynök munkájáról. Kontrasztnak arról beszélt, hogy ő például egy 2013-as Subaru Outbacket vezet mindenféle menő sportkocsi helyett.

Persze arról nincs szó, hogy a CIA története nem bővelkedik hajmeresztő sztorikban. Érdekes lenne pár adást meghallgatni arról, amikor pornót forgattak az indonéz elnök hasonmásával, amikor galambokat és macskákat próbáltak kiképezni kémeknek, amikor guminőkkel próbálták átejteni a KGB-t, amikor Oszama bin Ladent ábrázoló akciófigurákat akartak gyártani, vagy amikor számos sikertelen merénylet után megpróbálták elérni, hogy kihulljon Fidel Castro szakálla.

Nyitókép: Charles Ommanney / Getty Images

#Külföld#cia#podcast#putyin#unalom#hollywood

Címlapról ajánljuk