Külföld

A világ szinte összes vezetője és további 400 ezer ember búcsúztatja Londonban II. Erzsébetet

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 18. 17:57

Putyint nem hívták meg, Hszi Csin-ping pedig a meghívás ellenére sem jött el, de más botrányhősök és diktátorok elmentek a brit fővárosba.

Vasárnap is hatalmas sor állt a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt. A néhai brit uralkodótól hétfőn vesznek végső búcsút, és a hétvégén folyamatosan érkeztek a szertartásra meghívott külföldi állam- és kormányfők. .

A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel.

A brit kormány által a YouTube videómegosztó portálon létrehozott valós idejű tájékoztató csatorna szerint a ravatalhoz vezető sor vasárnap délelőtt is a Westminster Halltól hozzávetőleg 8 kilométerre lévő kelet-londoni Southwark Parkig ért,

és a sor végén állóknak jelenleg legalább 13 és fél órát kell várakozniuk, mire a ravatalozóhelyiségbe érnek.

 A hétvégén voltak időszakok, amikor meghaladta a 24 órát a várakozási idő.

Vasárnap megérkezett Londonba Joe Biden amerikai elnök és felesége. Ő az egyetlen a külföldi vezetők közül, aki a királynő búcsúztatási szertartásainak helyszíneire saját hivatali járművével és saját biztonsági kíséretével utazik, a többi állam- és kormányfő a brit hatóságok által szervezett módokon - jórészt különbuszokkal - közlekedik majd.

ravatal
Joe Giddens/Getty Images

Jelen vannak a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. Ezeknek az országoknak tizenkét más nemzetközösségi országgal együtt jelenleg is a mindenkori brit uralkodó - II. Erzsébet királynő halála óta utódja, III. Károly király - az alkotmányosan elismert államfője.

Meghívót kapott a hétfői búcsúszertartásra Hszi Csin-ping kínai elnök is, ám Hszi vasárnapig nem érkezett meg Londonba, és egybehangzó brit médiaértesülések szerint a brit kormány nem is számít megjelenésére. London és Peking között hosszabb ideje feszült a viszony, miután brit részről rendszeresen bírálják Kínát az emberi jogok helyzete miatt.

A brit diplomáciai protokoll elvileg előírja, hogy a brit kormány az ilyen kiemelt búcsúszertartásokra az összes olyan ország vezetőit meghívja, amelyekkel Londonnak diplomáciai kapcsolatai vannak.

A királynő temetésére ugyanakkor az ukrajnai háború és az orosz invázió nyomán elrendelt szankciók miatt nem küldtek meghívót Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a BBC brit közszolgálati médiatársaság által vasárnap idézett nyilatkozatában mélységesen erkölcstelen döntésnek minősítette, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg Putyint a királynő búcsúztatására. A királynő halála után Putyin hivatalos nyilatkozatban fejezte ki részvétét a brit kormánynak és a néhai uralkodó családjának, köztük III. Károly királynak.

A Daily Mail tudósítása szerint Jair Bolsonaro, Brazília botrányhős elnöke, aki éppen az elnökválasztásra készül, szintén eljött a londoni búcsúztatásra, ám arra is volt ideje, hogy a brazil nagykövetség ablakából rögtönzött beszédet tartson a brazil zászlókat lengető, lelkes tömeg előtt. Szintén eljött Londonba a Törökországban szép lassan nyílt diktatúrát működtető Recep Tayyip Erdogan török elnök, továbbá Mohammed Bin Salman szaúdi koronaherceg is elfogadta a meghívást, akit Dzsamál Khashoggi szaúdi újságíró brutális meggyilkolására való parancs kiadásával vádolnak.

ravatal
Jair Bolsonaro és felesége II. Erzsébet ravatalánál. - Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

Nyitókép: Yui Mok - WPA Pool / Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#búcsúztatás#temetés

Címlapról ajánljuk