Külföld

Nem tervez puccsot a „brazil Trump”, akinek újraválasztásához segítséget ajánlott az Orbán-kormány

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 14:58

Jair Bolsonaro elnök fogadkozik, hogy elfogadja, ha veszít az elnökválasztáson.

Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn tagadta, hogy szándéka lenne puccsot végrehajtani, ha elveszíti az októberi elnökválasztást – írta a Reuters. Az elnök azt is hozzátette, hogy nem fogad el olyan alkotmánymódosítást, amely leváltása után büntetlenséget biztosítana neki, illetve megakadályozná a vád alá helyezését. Támogatói ezt a volt elnökök számára járó, élethosszig tartó szenátori pozíció megadásával próbálnák elérni.

A „Brazília Donald Trumpjaként” is emlegetett, szexista, homofób és oltásellenes nyilatkozatairól világszerte ismertté vált jobboldali politikus jó viszonyban van a magyar állam vezetésével. Novák Katalin köztársasági elnök júliusban látogatott Bolsonarohoz, míg a brazil elnök idén februárban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten. A brazil sajtó még nem cáfolt hírei szerint az Orbán-kormány még segítséget is felajánlott Bolsonaro újraválasztásához.

A brazil elnök azért igyekezett magát tisztázni a puccsvádak alól, mert politikai ellenfelei attól tartanak, hogy a szeptember 7-i függetlenség napi katonai parádét politikai eseménnyé alakítja és a hadsereget próbálja felhasználni hatalma megtartására. Bolsonaro maga is katonatiszt volt politikusi karrierje előtt, és sokszor nyilvánosan dicsérte a brazil katonai diktatúra időszakát.

Nem félek attól, hogy elveszítem a választást. Nem aggódom emiatt. Ha puccsot akarnék végrehajtani, nem mondanék semmit

– mondta egy interjúban az elnök.

Bolsonaro a felmérések szerint a második helyen áll, a baloldali Luiz Inacio Lula da Silva volt elnök mögött.

Nyitókép: Jair Bolsonaro brazil államfő (b) és Orbán Viktor kormányfő kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban 2022. február 17-én. – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#jair bolsonaro#brazília#puccs#brazil elnökválasztás

Címlapról ajánljuk