Külföld

III. Károly trónra lépésével elveszhet a Karib-tenger a brit korona számára

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 16:07

Az utóbbi években több karibi szigetország is jelezte: sérelmeik miatt elhagyhatják a Nemzetközösséget és köztársasággá alakulhatnak.

Nincs kizárva, hogy II. Erzsébet halálával tovább csökkenhet a már a királynő életében felbomlott Brit Birodalom, pontosabban a brit monarchia hatalma a világban. A Reuters nyomán a hvg.hu azonban emlékeztett, hogy a Nemzetközösség (korábban Brit Nemzetközösség, azaz Commonwealth of Nations) államainak több vezetője – elsősorban a karibi térségből – elégedetlenségének adott hangot a trón öröklésével kapcsolatban, a ruandai Kigaliban megtartott idén júniusi csúcstalálkozójukon.

Az 54 tagú, egykori brit gyarmatokból (mint India, Nigéria vagy Malajzia), illetve domíniumokból (azaz önálló kormányzattal rendelkező, államként működő korábbi gyarmatokból, mint Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és Dél-Afrika) álló közösség ma már nem áll Nagy-Britannia befolyása alatt és nincs semmiféle beleszólása a tagállamok kormányzásába.

A Nemzetközösség 15 tagjának államfője azonban a mai napig a mindenkori brit uralkodó, azaz II. Erzsébet halála után III. Károly.

Ezek az országok (Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Tuvalu) mindannyian alkotmányos monarchiák. A brit uralkodónak azonban semmilyen beleszólása nincs ezen országok működésébe.

A Nemzetközösség vezetői még 2018-ban hagyták jóvá az örökösödés rendjét, vagyis hogy II. Erzsébet után Károly lesz az uralkodójuk, de nem minden ország zárta le ilyen könnyen a kérdést. Több karibi állam, így Jamaica is felvetette, hogy az egykori karibi gyarmatoknak kártérítést kellene kapniuk Nagy-Britanniától a behurcolt rabszolgák szenvedései és az országok gyarmati kizsákmányolása miatt. A történelmi sérelmek Vilmos herceg és Katalin hercegnő idén márciusi karibi körútján is felmerültek az érintett országokban.

Barbados például odáig ment, hogy 2021 novemberében kilépett a Nemzetközösségből és kikiáltották a köztársaságot a szigetországban.

Saint Lucia egyik ellenzéki vezetője is arról beszélt a Reutersnek, hogy a jelenlegi helyzetben támogatná, ha országa köztársasággá alakulna. Azt azonban az érintett karibi államokban mindenütt leszögezték: önmagában nem Károly trónöröklésével van problémájuk.

Nyitókép:  Samir Hussein / Getty Images

#Külföld#iii. károly#nagy-britannia#karib-tenger

Címlapról ajánljuk