Külföld

Ilyet se látott még a világ: buszoztatni fogják a meghívottakat a királynő temetésén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 11. 20:16

Ráadásképp azt kérték a szervezők a világ vezetőitől, hogy senki se érkezzen magángéppel Londonba, tessenek szépen jegyet venni valamelyik menetrend szerinti kereskedelmi járatra.

A II. Erzsébet királynő állami temetésére Londonba tartó külföldi államfőket és házastársaikat arra kérték, hogy kereskedelmi járatokkal érkezzenek az Egyesült Királyságba, és kifejezetten megtiltották nekik, hogy helikopterrel közlekedjenek.

A Politico értesülése szerint a szervezők azt is közölték a világ vezetőivel hogy nem vehetnek részt a szeptember 19-én a Westminster Apátságban tartandó temetésen saját állami autóikkal – ehelyett tömegesen, buszokkal szállítják majd őket oda egy nyugat-londoni helyszínről.

El tudják képzelni Joe Bident a buszon?

 – panaszkodott egy Londonban tartózkodó külföldi nagykövet WhatsApp-üzenetben vasárnap kora reggel. A Politico által megszerzett hivatalos dokumentumok azt is megerősítik, hogy minden országból csak az államfőket és házastársaikat vagy partnereiket hívták meg a temetésre. A Westminster apátság ugyanis várhatóan annyira zsúfolt lesz, hogy országonként csak egyetlen, magas rangú képviselő és partnere vehet részt rajta. Az államfők, akik nem tudnak részt venni, választhatnak valaki mást hivatalos képviselőjüknek, például a kormányfőt vagy egy magas rangú minisztert.

III. Károly király a gyászszertartást megelőző este a Buckingham-palotában fogadást ad a tengerentúli vezetők számára.

Az államfők részt vehetnek majd a királynő holttestének végső nyugalomra helyezésén, és közvetlenül utána aláírhatják a részvétnyilvánító könyvet a Lancaster House-ban. A Lancaster House-ban a külföldi vezetők legfeljebb háromperces beszédet mondhatnak a néhai királynő tiszteletére.

A temetés napján az államfők és partnereik autóbuszokkal érkeznek majd a Westminster-apátsághoz egy nyugat-londoni helyszínről, ahol „a szigorú biztonsági és közúti korlátozások miatt” le kell tenniük saját autójukat. A gyászszertartás után a külföldi vezetőket gyalog kísérik az apátság területén lévő Dean's Yardba, ahol James Cleverly külügyminiszter ad fogadást, majd autóbusszal térnek vissza Nyugat-Londonba, hogy átvegyék autóikat.  

A szervezők azt kérték, hogy ahol lehetséges, a külföldi vezetők kereskedelmi járatokkal érkezzenek az Egyesült Királyságba, a londoni Heathrow repülőtér ugyanis nem alkalmas ilyen sok magánrepülőgép fogadására és tárolására. Akik ragaszkodnak a magánrepülőhöz, valamelyik London környéki, kevésbé forgalmas repülőteret kell válasszák. A repülőterek és a helyszínek közötti helikopteres transzfert azonban megtiltották, az amúgy is nagy légi forgalomra hivatkozva, így a fővárosba jutás nem lesz könnyű a magángéppel érkezőknek.

A fenti példátlan nehézségek miatt elképzelhető, hogy Vlagyimir Putyin jár a legjobban, amikor távolmarad II Erzsébet temetéséről.

Nyitókép: Joe Biden és a világ egyik legnagyobb „magángépe”, az Air Force One – Fotó: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#ii. erzsébet királynő#temetés#westminster

Címlapról ajánljuk