Külföld

„Ne tegye!” – Biden azt kérte Putyintól, hogy ne használjanak atomfegyvereket Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 18. 14:34

Az amerikai elnök válaszcsapást helyezett kilátásba, de nem árulta el, hogyan vágna vissza az oroszoknak. Ez ugyanis az USA stratégiájának része.

Joe Biden amerikai elnök felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az ukrajnai kudarcok nyomán ne alkalmazzon taktikai nukleáris vagy vegyi fegyvereket – írta a Reuters alapján a Guardian.

Arra a riporteri kérdésre, hogy mit mondana Putyinnak, ha ilyen fegyverek bevetését fontolgatná, Biden azt mondta:

Ne tegye. Ne tegye. Ne tegye. Ez olyan módon változtatná meg a háborúk arculatát, mint semmi más a második világháború óta.

Biden szerint az amerikai válaszlépés következetes lenne, de nem kívánt részleteket elárulni. Azt viszont legszögezte az amerikai elnök, hogy tömegpusztító fegyverek bevetése esetén Oroszország „még jobban páriává válna a világban, mint valaha is volt”.

Biden szerin ta válaszlépéseik attól függnek majd, hogy az oroszok milyen mértékben hajtanak végre támadást, tehát például tömegpusztító fegyverekkel. Az amerikai elnök homályos megfogalmazása egyébként nem véletlen: az rtl.hu egy bővebb cikkben foglalkozott azzal, hogy az Egyesült Államok, illetve a NATO a stratégiai kétértelműség elve alapján tesz nyilatkozatokat az esetleges katonai válaszlépésekről, hogy a lehetséges ellenség ne tudjon felkészülni a várható ellenlépésekre. Vagyis ne merjen például taktikai atomtámadást végrehajtani annak tudatában, hogy bevállal például egy korlátozott amerikai ellencsapást.

Bár orosz kormánytisztviselők és közéleti személyiségek az orosz-ukrán háború kezdete óta rendszeresen fenyegetőztek nukleáris fegyverek bevetésével, Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbb békésebb hangnemet ütött meg és kizárta az atomfegyverek alkalmazását.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#joe biden#atomtámadás#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk