Külföld

Charles Gati: Manapság szinte semmiben sem értek egyet Orbánnal

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 17. 14:27

Erős szavak a magyar származású amerikai Kelet-Európa szakértőtől.

Az igaz, hogy Trump körül vannak a mai magyar kormánynak támogatói, de a világeseményeket követő közvélemény óriási többsége bizalmatlan a magyar kormány iránt, mint ahogy persze az is bizalmatlan az amerikai vezetéssel szemben

– mondta Charles Gati Magyarország amerikai megítéléséről a Népszavának adott interjújában.

A magyar származású amerikai Kelet-Európa szakértő így folytatta: „Itt látják a kétkulacsos magyar politikát, például azt, hogy megszavazza a szankciókat, de megtiltja a fegyverek szállítását Ukrajnának vagy azt, hogy akkor is elmennek Moszkvába, amikor mások nem mennek. Itt most nem annyira Mihail Gorbacsov temetésére gondolok, hanem inkább Szijjártó Péter külügyminiszter látogatásaira.”

Gati szerint a „magyar politika manapság összehasonlítható a Horthy-rendszer egykori külpolitikájával, sőt, Rákosi Mátyás Amerika-ellenes politikájával is. Horthy például hadat üzent Amerikának, majd kézzel írt levélben könyörgött Roosevelt elnöknek, hogy kímélje Magyarországot, mert utólag rájött, mekkora hiba volt Hitler mellé állni”. 

Gati nem lát lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Pressman megváltoztathatná a hűvös magyar-amerikai kapcsolatokat.

„Ha megkérdezne, azt tanácsolnám, hogy viselkedjen udvariasan és várja meg, amíg a magyar kormány fordul hozzá valamilyen ügyben, közben dicsérje Budapest szépségét és a magyar vízilabda sikereket, természetesen támogasson minden nyugatbarát szervezetet, de minél kevesebbet polemizáljon a magyar kormánnyal” – ad tanácsot az új amerikai nagykövetnek Gáti.

Mint mondja: „a nagykövet helyében nem keresném a kormány „baráti” kapcsolatát, ennek az ideje elmúlt, az előző nagykövetek közül voltak, akik ezt megpróbálták, teljesen sikertelenül”.

A szakértő szerint „Magyarország egyedül marad”. 

Fájlalva mondom, hogy rossz úton halad az ország. Nem erre számítottunk – és nem erre számított Orbán Viktor sem a 90-es években, amikor igen jól ismertem és amikor ő ellenőrizte az egyik könyvem magyar fordítását.

– nyilatkozta Gati.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Külföld#charles gati#orbán Viktor#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk