Külföld

Az USA-t frusztrálja, hogy ilyen lassan fejtik ki hatásukat az Oroszország elleni szankciók

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 16. 20:38

Amerikai tisztviselők szerint csak jövőre fogja érezni igazán a nyomást az orosz gazdaság.

Frusztráltak az USA tisztviselői azért, mert ilyen lassan fejtik ki a hatásukat az Oroszország ellen hozott szankciók, írja a CNN. Az ország tisztviselői közül sokan arra számítottak, hogy az intézkedések elég gyorsan éreztetik hatásukat az orosz gazdaságon, és Putyin háborús vágyát is lelohasztják.

Most azonban szerintük úgy tűnik, hogy legalább a jövő évig nem ütnek be az ország ellen hozott intézkedések. Ekkor viszont remélik, hogy az orosz közvélemény is Putyin ellen fordulhat.

A lap emlékeztet: a háború első száz napja alatt Oroszország rekordmagas, 93 milliárd eurós bevételt könyvelt el olaj-, gáz- és szénexportból. Az ország gazdasága 4 százalékot esett vissza áprilistól júniusig, holott több elemző is 15 százalékos visszaesésre számított korábban.

Egy másik, a lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint viszont alapból nem lehetett volna elvárni, hogy a szankciók azonnal kifejtsék hatásukat. Szerinte mindig is hosszú játszmáról volt szó, és Oroszország gazdasága hosszú távon sokat fog szenvedni. Erről beszélt a CIA elnöke, Bill Burns is a múlt héten.

Korábban arról számoltunk be: most már mélyponton vannak Oroszország olaj- és gázbevételei. A szankciók miatt az olajat áron alul tudják eladni, az európai gázszállítások egy részét pedig leállították.

Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#oroszország#szankció#lassú#usa#putyin#háború

Címlapról ajánljuk