Külföld

Brit újságíró: Túlságosan leegyszerűsítő oroszpártinak tartani Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 7:10

A Politicón megjelent véleménycikk szerzője amellett érvel, hogy hazánk „egyik fél oldalán sem áll”.

Magyarország az európai országok közül egyedüliként nem állt ki teljes mellszélességgel az ukránok mellett az ország ellen indított orosz háború kitörése óta, és emiatt rendszeresen az „oroszpárti” jelzőt csatolják hozzá, ez azonban téves – írta a Politico című lap európai kiadásában megjelent véleménycikkében William Nattrass. A Prágában élő, közép-európai ügyekkel foglalkozó brit újságíró szerint a jelző túlságosan leegyszerűsíti Magyarország hozzáállását a háborúhoz, amit úgy lehetne legegyszerűbben összefoglalni, hogy egyik fél oldalán sem áll.

Nattrass felidézi, hogy miközben az európai országok fegyvereket küldenek Ukrajnának, és igyekeznek függetleníteni magukat az orosz energiahordozóktól, Orbán Viktor ezt nem tette meg, és még a diplomáciai kapcsolatokat is fenntartotta Moszkvával. Ami erősíti azt a képet, hogy Magyarország az oroszok pártján áll.

A Politicóban megjelent cikkében az újságíró azonban kiemelte, hogy a magyarok egyáltalán nem tekintenek barátian az oroszokra, azonban „látványosan negatív” véleménnyel vannak Ukrajnáról, leginkább a kárpátaljai magyar kisebbséggel szembeni bánásmód miatt. Ez pedig befolyásolta a magyar kormány döntéseit a szankciókkal és a katonai segélyekkel kapcsolatban.

A kormány háborúhoz való hozzáállását magyarázza Nattrass szerint a magyarok félelme attól, hogy belekeveredik az ország a háborúba, valamint Orbán gazdaságpolitikája, ami arra épül, hogy a Nyugat és a Kelet közötti átjáróként mindkét féllel jó kapcsolatokat ápol. Emellett szerepet játszik a látszólagos oroszbaráti hozzáállásban a nyugati értékekkel szembeni ellenállás, valamint az, hogy Oroszországra mint a „hagyományos értékek” védelmezőjére tekintenek. 

Nyitókép: Orbán Viktor magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Moszkvában 2013. január 31-én. Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#magyarország#orbán viktor#politico#vélemény#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#oroszbarát

Címlapról ajánljuk