Külföld

Fegyveres nő tört be egy bankba, hogy kivehesse saját pénzét

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 14. 14:13

A libanoni nő haldokoló rákbeteg testvérének kezelésére akarta felvenni a pénzt. 

Hősként ünnepelnek Libanonban egy nőt, aki több aktivista társaságában fegyverrel a kezében tört be egy bejrúti bankba, hogy ki tudja venni a számláján lévő pénzt, amire elmondása szerint rákbeteg testvérének kezelésére van szüksége – jelentette az AP amerikai hírügynökség. Sali Hafez a Facebook-oldalán élőben közvetítette a szerda délelőtt végrehajtott „bankrablást”.

Hafez végül 12 ezer amerikai dollárral, valamint ezer dollárnak megfelelő libanoni fonttal távozott a BLOM Bank fiókjából. A fegyver, amivel betört, elmondása szerint unokaöccse játékpisztolya volt. A bank egyik ügyfele azt mondta, hogy a bankba betört emberek benzint locsoltak szét, és öngyújtóval a kézben azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják az egészet, és ugyanerről számolt be az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója is. 


Hafez egy helyi televíziónak elmondta, hogy többször is könyörgött a banknak, hogy adják ki neki a pénzét, de közölték vele, hogy csak havi kétszáz dollárnak megfelelő libanoni fontot kaphat.

A testvérem haldoklik, nincsen sok ideje hátra. Eljutottam arra a pontra, hogy már nincsen vesztenivalóm

- közölte a nő. Elmondása szerint húszezer dollárnyi pénze van a banknál, és olyan sok ingóságát eladta, hogy már azon gondolkodott, hogy a veséjét adja el, hogy fizetni tudja 23 éves lánytestvére kezelését. Hafez egy nappal korábban a Facebook-oldalán tett közzé egy képet testvéréről. 


A bank előtt rendőrök gyűltek össze, akik több aktivistát is őrizetbe vettek. A beszámolók szerint Hafez végül szabadon távozhatott. 

2019 végén a készpénzhiányos libanoni bankok szigorú pénzfelvételi korlátozásokat vezettek be, ezzel számos libanoni megtakarítása „elpárolgott”. Az ország a modernkori történelmének legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, a lakosság háromnegyede szegénységben él, a libanoni font értéke pedig több mint 90 százalékkal csökkent az amerikai dollárral szemben.

Fegyveres nő tört be egy bankba, hogy kivehesse saját pénzét
Fotó:  Houssam Shbaro/Anadolu Agency via Getty Images


Egy hónappal korábban hasonló jelenet játszódott le egy bejrúti bankban, ahol egy 42 éves férfi ejtett túszokat, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha nem kapja meg a bankban ragadt megtakarítását. 

Nyitókép: ArabNews

#Külföld#libanon#bankrablás#bank#bejrút

Címlapról ajánljuk