Külföld

Meghan Markle szerint fia származása miatt nem lehetett herceg, most megkapja a címet

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 6:20

A hercegné korábban azt mondta: a biztonság miatt fontos a cím.

A királynő halálával Sussex hercegének és hercegnéjének fia, Archie Mountbatten-Windsor technikailag már herceg. Korábban Meghan Markle azt sugallta, hogy fia faji hovatartozása miatt tagadták meg tőle a címet, írta meg a Guardian

Archie húga, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor szintén jogosult a hercegnői címre, miután nagyapja, a walesi herceg trónra lépett.

Meghan Markle egy tavalyi, Oprah Winfrey amerikai műsorvezetőnek adott interjúban arról beszélt, hogy megdöbbentette, amikor azt mondták neki, hogy Archie nem kap rendőri védelmet, mert nincs hercegi címe. A hercegné azt sugallta, hogy 

a döntést fia vegyes származása miatt hozták meg.

A sussexi hercegi pár az interjúban elmondta: arra számítottak, hogy Archie megkapja a hercegi címet, miután Károly trónra lép, de azt mondták nekik, hogy megváltoztatják a protokollokat – összhangban Károly a karcsúsított monarchiára vonatkozó kívánságával –, így a gyermek nem lesz herceg.

Az V. György király által 1917-ben létrehozott protokoll szerint az uralkodó gyermekei és unokái automatikusan jogosultak az Őkirályi Felsége címre, illetve a hercegi vagy hercegnői titulusra. Archie születésekor egy uralkodó dédunokája volt, nem pedig unokája. Ahhoz azonban, hogy ne legyen herceg, a királynak utasítást kellett volna kiadnia, amely módosítja Archie hercegi és Lili hercegnői jogát.

Meghan Markle a Winfrey-interjúban arra a kérdésre, hogy fontos-e neki, hogy Archie herceg legyen, azt válaszolta: 

Ha ez azt jelenti, hogy biztonságban lesz, akkor természetesen. 

 

Nyitókép: Dominic Lipinski / WPA Pool / Getty Images

 

#Külföld#ii. erzsébet#ii. erzsébet királynő#archie#lilibet diana#harry herceg#meghan markle

Címlapról ajánljuk