Külföld

Kitiltották az iskolájából, majd börtönbe zárták a nemsemleges névmás használatát megtiltó ír tanárt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 19:40

A magára keresztényként hivatkozó Enoch Burke nem volt hajlandó eleget tenni a bíróság határozatának, hogy nem léphet az iskola területére.

Két éjszakát töltött a dublini börtönben az a tanár, aki nem volt hajlandó használni egy transznemű diák nemsemleges személyes névmását, majd a bírósági tiltás ellenére mégis bement az iskolájába – írta a Daily Mail.

Enoch Burke, aki evangéliumi kereszténynek vallja magát, azt mondta az írországi Legfelsőbb Bíróságnak, hogy ha betartaná azt a végzést, amely megtiltotta neki, hogy az iskolájában tanítson, az a vallási meggyőződését sértené. A tanár így még legalább egy hétig börtönben marad.

Burke-t, aki történelmet és németet tanít, azért függesztették fel Westmeath-i iskolájában, mert a diák és szülei kérése ellenére sem volt hajlandó használni az angol nyelvben használt, eredetileg a többes szám harmadik személyt jelölő, nemsemleges névmást (they), pedig az egyházi iskola elfogadta a kérést.

Lehetek keresztény a Mountjoy börtönben, vagy lehetek pogány és a transzneműséget tisztelő ember a börtönön kívül. Tudom, hová tartozom. A hitem vezetett oda, és Isten segítségével ott is fog tartani

– fogalmazott a tanár a bíróság előtt.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#írország#transznemű#cancel culture#börtön#tanár

Címlapról ajánljuk