Külföld

Nyugdíjba vonulna a csecsen diktátor, kérdés, hogy Putyin engedi-e

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 4. 16:29

Az Ukrajna elleni háborúba is beavatkozó, homofób  Ramzan Kadirov hatalma Moszkvától függ, de most inkább szabadságra menne.

Lehet, hogy itt az ideje a visszavonulásnak – mondta egy hétvégi videónyilatkozaátban Ramzan Kadirov csecsen államfő a hvg.hu szerint. 

Most tudatosult bennem, hogy az oroszországi területek vezetői közül én vagyok az, aki a legrégebb óta, 15 éve tölti be ezt a tisztséget. A Kaukázusban van egy mondás, amely szerint bármennyire is szívesen várnak egy vendéget, az még nagyobb öröm, ha a vendég időben távozik. Én is úgy vélem, eljött az időm, hogy addig távozzak, amíg nem rúgnak ki

– fogalmazott Kadirov, aki hozzátette, megérdemli, hogy határozatlan időre szabadságra menjen.

Kérdés azonban, hogy mit gondol a csecsen elnök váratlan kijelentéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök. Csecsenföld ugyanis az Oroszországi Föderáció része, és Kadirov lényegében Putyin jóváhagyásával gyakorolhatja diktatorikus hatalmát a kaukázusi országban. A 45 éves Kadirov 2007-ben azután jutott hatalomra, hogy az orosz hadsereg által 1999-ben lerohant (függetlenségét az első csecsen háborúban kivívó) Csecsen Köztársaságban az apját, az oroszokkal lepaktáló Ahmad Kadirovot csecsen lázadók meggyilkolták. Az elnöki szék mindenképpen Ramzanra szállt volna, de meg kellett válni, amíg betölti a tisztséghez előírt 30. életévét.

Kadirov azóta vaskézzel irányítja országát, kíméletlenül üldözi a melegeket, továbbá rendszeresen csecsen halálosztagok teszik el az útból Putyin politikai elllenfeleit (például a Moszkvában meggyilkolt Borisz Nyemcovot 2015-ben). A csecsen vezér az Ukrajna elleni háborúban is feltétlen támogatásáról biztosította Oroszországot, emiatt csecsen katonák is küzdenek az ukránok ellen. Ráadásul Kadirovnak nagyon megtetszett Orbán Viktor magyar miniszterlenök legutóbbi tusványosi beszéde, amelyben a fajkeveredésről értekezett.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Ramzan Kadirov 2016-ban. – Fotó:  Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#csecsenföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#ramzan kadirov

Címlapról ajánljuk