Külföld

Elkezdődött az Elkxrtuk-per

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 20:15

Kálomista Gábor dokumentumfilmet forgat a tárgyalássorozatról. 

Csütörtök reggel a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében megkezdődött Hann Endre és Kálomista Gábor pere – írja a 444.

A Medián közvéleménykutató igazgatója márciusban perelte be jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt az Elkxrtuk című film producerét, közelebbről a filmet gyártó Mega Film Kiadó Kft.-t.

Az Elkxrtuk egyik főszereplője Endre névre hallgat és egy befolyásos közvéleménykutató céget vezet. Számos utalásból egyértelműsíthető, hogy a készítők Hannról mintázták Endre karakterét. Hann januárban peren kívüli egyezséget ajánlott Kálomistának, és nyilvános bocsánatkérés, valamint 3 millió forint sérelemdíj ellenében eltekintett volna az eljárástól. A producer nem fogadta el az ajánlatot, így szeptember 1-én megkezdődött az Elkxrtuk-per.

Keresetében Hann három valótlan állítás helyesbítését kérte:

  • egyrészt azt a jelenetet, amiben Hann olyan közvélemény-kutatási eredményeket mutat be, amik szándékosan manipulált módon magasabbra mérték az MSZP-SZDSZ támogatottságát, és alacsonyabbra a Fideszét,
  • a második hamis állítás Hann szerint, hogy a 2006 őszi eseményeket megelőző időszakban rendszeresen részt vett volna magasrangú politikai döntések meghozásában, 
  • Hann szerint az sem igaz, hogy részt vett volna olyan megbeszélésen a parlamentben, ahol Dobrev Klára eldöntötte, hogy 2006. október 23-án a rendőrök rá fogják tolni a radikális tüntetőket a Fidesz békés megemlékezőire.

Kálomistáék védekezése arra épül, hogy az Elkxrtuk egy fikciós film, ami részben valós eseményekre épül, és mint ilyen, azon számon kérni tényszerű állításokat képtelenség. Az alperes szerint ezáltal jó hírnév megsértése sem merülhet fel, és per valójában a művészi szabadság és a véleménynyilvánítás szabadság korlátozásaként is értelmezhető.

A bírónő végül a perfelvételi tárgyalás elhalasztása mellett döntött, és pontosításra szólította fel mind a felperest, mind az alperest. Hannéktól azt kérte: a keresetből pontosan legyen látható, mit sérelmeznek, Kálomistáéktól pedig azt, hogy foglaljanak egyértelműen állást a felperesek által megfogalmazott állításokat illetően; tényszerűen valótlanok-e azok vagy sem. A perfelvételi tárgyalás új időpontját október 11-re tűzték ki. 

A tárgyalás után Kálomista a 444 kérdésére válaszolva elmondta, hogy dokumentumfilmet forgatnak a tárgyalássorozatról, és ettől az sem tántorítja el, hogy a bírónő nem engedélyezte a tárgyalóteremben felvételek készítését.

Nyitókép: IMDb

#Külföld#kálomista gábor#hann endre#elkúrtuk#per#elkxrtuk#film#tárgyalás

Címlapról ajánljuk