Külföld

Ukrajna és a balti államok sem hajlandók gyászolni Mihail Gorbacsovot

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 21:34

Elnyomóként és háborús bűnösként emlékeznek az utolsó szovjet pártfőtitkárra.

Az AFP szerint az ukrán kormány nem véletlenül nem szólalt meg az utolsó szovjet pártfőtitkár halálával kapcsolatban. A hírügynökség Kijevben az utca emberét kérdezte szerdán arról, hogy hogyan fogadták Mihail Gorbacsov halálhírét. Egy 17 éves diáklány úgy vélekedett, hogy Gorbacsov nem igazán törődött Ukrajnával, és az ország függetlensége nem rajta múlt. 

Csak a Szovjetunió uralkodója volt, aki nem tudott megmaradni a trónján,

jelentette ki Katyerina Bojuk.

Egy 43 éves férfi ugyanolyan agresszornak tekinti Mihail Gorbacsovot, mint a Kreml jelenlegi urait. Vitalja Formancsuk szerint Gorbacsov sok erőfeszítést tett azért, hogy elpusztítsa az ukránokat, a kultúrájukat és a nyelvüket. A 21 éves Darja pedig úgy vélekedett, hogy a csernobili katasztrófa a pártfőtitkár hibája volt. A legélesebb véleményt a 32 éves Olekszandr Sztyepanov fogalmazta meg: „Boldog vagyok, hogy meghalt. Minél többen halnak meg az ellenség és a támogatóik közül, annál boldogabb leszek.”

Az ukránok Gorbacsovval szembeni ellenségessége az AFP szerint részben abból fakad, hogy a politikus nem szólalt meg Oroszország Ukrajna elleni támadásával kapcsolatban. De ennél is nagyobb gond, hogy elfogadóan nyilatkozott a Krím orosz megszállásáról 2014-ben. Miközben a Krím Oroszországhoz való csatlakozását szentesítő „népszavazásra” széles körben szemfényvesztésként tekintenek, Gorbacsov azt mondta, hogy az emberek kinyilvánították akaratukat.

Volodimir Jermolenko filozófus, az ukraineworld.com weboldal szerkesztője szerint Gorbacsov sorsa ugyanaz volt, mint a többi orosz reformeré, akik csak addig a pontig akartak változást, amíg az emberek nem kezdik megkérdőjelezni az orosz birodalmi törekvéseket. Jurij Kaszjanov blogger és aktivista szerint Mihail Gorbacsov egyszerű orosz imperialista volt, mindent megpróbált azért, hogy megmentse a Szovjetuniót és visszaállítsa az Orosz Birodalmat, ami most Ukrajna ellen visel háborút.

Maga Gorbacsov viszont gyakran beszélt ukrán származásáról, 2015-ben például a Spiegelnek azt mondta: 

Végül is, félig ukrán vagyok. Az anyám ukrán volt, és a feleségem, Raisza is. A legelső szavaimat ukránul mondtam, az első dalok, amiket hallottam, ukránok voltak.

Litvániában is nehezen fogadták az utolsó szovjet vezetőt dicsőítő szavakat. Robertas Povilaitis szerint Mihail Gorbacsov személyesen felel a litvánok függetlenségi törekvéseinek 1991-es véres leveréséért, amiben 14 ember, köztük az apja életét vesztette. A 45 éves pszichológus egyoldalúnak tartja a Gorbacsovot magasztaló nyilatkozatokat.

2019-ben egy litvániai bíróság a szovjet korszak több tucat tisztségviselőjét ítélte el háborús bűnök miatt, de az ország ügyészsége nem indított nyomozást Gorbacsov ellen, ami feldühítette az igazságtételt követelőket. Robertas Povilaitis több társával együtt idén polgári pert indított a volt pártfőtitkár ellen: keresetük szerint Gorbacsovnak irányítása volt a szovjet hadsereg felett, de nem állította meg az 50 évnyi szovjet megszállás után szabadságot akaró litvánok ellen elkövetett bűncselekményeket, sőt, ő adott rájuk parancsot.

A pszichológus csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy több politikus, köztük az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen „megbízható és tisztelt vezetőként” méltatta Mihail Gorbacsovot.

Bár Litvánia, Lettország és Észtország az EU teljes jogú tagja, von der Leyenben nincs elég empátia vagy megértés azzal kapcsolatban, hogy ez az ember olyan emberek lemészárlásának megszervezésében vett részt, akik azóta az EU polgárai

– vélekedett.

A litván védelmi miniszter is elítélően nyilatkozott Gorbacsovról egy Facebook-bejegyzésben.

Bűnöző volt, aki békés tüntetések véres leverését rendelte el Vilniusban, Tbilisziben, Almatiban, Bakuban és más városokban. Nem mutatott megbánást. Ez maradt róla az emlékünk, még ha nem is szoktunk rosszat mondani a halottakról – de most más a helyzet.

Gabrielius Landsbergis külügyminiszter közölte: a litvánok nem fogják dicsérni Gorbacsovot.

Soha nem fogjuk elfelejteni azt az egyszerű tényt, hogy a hadserege civileket ölt meg, hogy a rezsimje tovább tarthassa megszállás alatt a hazánkat. A katonái rálőttek a fegyvertelen tüntetőinkre, és eltaposták őket tankjaikkal. Mi így fogunk emlékezni rá

– írta a Twitteren.

Nyitókép: Pascal Le Segretain/Sygma via Getty Images

#Külföld#ukrajna#litvánia#lettország#észtország#mihail gorbacsov#szovjetunió

Címlapról ajánljuk